Ексклузивни продукти Видео
Програми

 МЕЖДУНАРОДЕН КОРАЛОВ КЛУБ

Да помогнем на хората по света да подобрят
здравето и самочувствието си и
да повишат качеството на живота си

 

14 дни, които променят живота ви

 Е.В.Бугаева,2003

Превод от руски език
 

От авторите

     Информацията, представена в тази книга, се базира на широките  изследвания на авторите и трябва да бъде използвана само като общообразователно ръководство.

    Книгата е призвана да предостави на читателя точна и заслужаваща доверие информация за въпросите засегнати в нея.

     Не е предвидено поставяне на диагнози, предписване на препарати или лечение на каквито и да било състояния. Необходимо е читателят да се консултира с квалифицирани специалисти, преди да предприеме какъвто и да е метод на лечение, за който става въпрос в книгата.

    В случай, че представената в книгата информация се използва без консултация от опитен специалист, това се смята за самодиагностика и самолечение. Само специалист може да определи индивидуалната потребност от лечение. 

 

     Винаги сме се съмнявали в това, че абсолютно всички витамини, които  поглъщаме реално, правят нещо друго освен да увеличават натоварването на бъбреците, които трябва да ги изхвърлят навън. Ако всички изяждани от нас продукти са действително необходими, защо ние все пак чувстваме умора и хващаме простуди? Вие се обърквате от разнообразието на рецепти за подобряване на здравето? Защо ние така рано започваме да се чувстваме стари? Да-да, едва достигнали само до средна възраст, изглеждаме вече  като старци. Не трябва да е така. Ние можем да не стареем! Трябва да съществува начин да се върне времето обратно.

    Вие, разбира се, сте слушали за хора, които на петдесет-шестдесет години изглеждат и се чувстват като тридесетгодишни. Това доказва, че солидната възраст още не означава, че сте длъжни да бъдете стари. Много зависи от съзнателния избор да бъдеш стар или млад това е вашият избор.

     С една дума, времето само по себе си не е нито токсично, нито е източник на процеси на дегенерация и болести.

     Важно е да се осъзнае тази истина. В противен случай няма смисъл да се обсъжда този арсенал от захранване, който може да спре, да забави или даже да върне назад някои симптоми и изменения, които ние приписваме на стареенето.

     Разглеждайки тялото като екосистема, заключена в обвивката на вашата кожа, тази книга дава информация, как вие да спрете замърсяването на своята персонална планета и да започнете да я култивирате. Ние сме уверени съзнанието контролира процесите на стареене. То може не само да ви убеди в това, че сте млади, но и да ви помогне да предпазите тялото от терористите, които могат да го минират и да предизвикат болест. В книгата не се отделя много внимание на това,  което вече е описано, например за витамините, антиоксидантите, адаптогените и т.н. Ние просто даваме обща картина, която вие сами можете да допълните с недостигащите фрагменти там, където това е необходимо.


Митове

Все едно от нещо ще умрете мит №1.

    Това е любимото оправдание за хората, които не се грижат за своето здраве.

    Пушачите, любителите на алкохола, мързеливците, мразещите плодове - всички те твърдят: не е важно, какво правят със себе си, нали във всички случаи все едно ще умратДа, но  какво е качеството на живота, докато живееш!

 

Вие сте това, което ядете мит №2
 
     Естествено, яденето на хамбургери няма да ви превърне в хамбургер, но популярните сега способи за приготвяне на храна могат определено да се отразят на състоянието на нашия организъм. Препаратите, подпомагащи храносмилането, слабителните, успокоителните, лекарствата, тонизиращите напитки това далеч не е пълният списък от средства за лечение на травми, които ние сами нанасяме на организма с нашите навици в храненето, стилът на живот и манталитет. Има връзка между  това, което е вътре в нас и нашата външност. Колкото повече ние занемаряваме вътрешността си, толкова по зле изглеждаме и се чувстваме. Една от тайните как да изглеждаме млади това е да разберем защо  стареем.

 

Всичко е в умереността мит №3

     Ако това беше така, то ние без вреда бихме приемали по малко арсен или отрова за мишки. Отдавна, още преди пестицидите, замърсяванията на околната среда и генномодифицираните продукти това би могло да е вредно. Но сега отровите се натрупват в нас, ускорявайки процеса на стареене и възникването на старчески болести. Някои неща можем да приемаме умерено и даже в изобилие, но някои продукти трябва да избягваме като чума. Вие просто сте длъжни да научите, кои от тях са опасни.

     Някои добавки, които следва да се избягват:

Смола от акация:
Може да предизвика пристъп на астма с различна сила. Съдържа се в сладоледа, дъвката, меките и твърдите бонбони и безалкохолните напитки.

Бензоати:
Могат да предизвикат стомашно-чревни болки, пристъпи на астма, обрив, сърбеж, смъдене в очите. Съдържат се в бирата, безалкохолните напитки, пиците и някои сурови продукти. Бензойната киселина провокира тежка реакция общо при 27 от 34 деца, които са хиперактивни.

ВНА и ВНТ:
Смята се, че тези добавки водят до повишаване нивото на холестерина, алергични реакции, увреждане на бъбреците и черния дроб, безплодие, стерилност и отслабване на имунната система. ВНА е по-малко токсична, но двете добавки са потенциални канцерогени. Съдържат се в маслата, зърнените каши, картофения чипс и други продукти.

MSG:
Ароматизатор. Може да е обозначен на етикета като натриев моноглутанат. Може да предизвика световъртеж, слабост, главоболие, сърбеж, обрив и други алергични реакции. Използва се в много продукти: супи, сосове, болшинството ресторантски ястия и готови продукти за употреба.

Нитрий или натриев нитрат:
 Използва се като консервант /който може да доведе до ботулизъм/ и като агент, способстващ съхраняването свежия цвят на месото. Съдържа се в солените месни продукти /бекон, шунка/ и пушена риба. Нитритите могат да образуват канцерогенни съединения в храносмилателния тракт. По оценка, дадена в доклада на Министъра на здравеопазването на САЩ по храненето и здравето за 1988 година, 100 000 смъртни случаи годишно могат да бъдат предизвикани от химически добавки в продуктите.
 

Средствата за масова информация никога не лъжат мит №4

      Рекламата и средствата за масова информация могат да ни промиват мозъка: да ни внушават, че химикалите са безвредни, лекарствата не могат да бъдат в ущърб на здравето, лошите  продукти са полезни и евтини, препаратите могат да бъдат чудодейни. На нас ни е трудно да отсъдим, къде е истината. Спомняте ли си, когато маргаринът беше пазител на сърцето? Сега в неговия състав са открити вредните трансмазнини. От днешната  информация имаме само неприятности. Най-добре е да направим собствени изследвания и сами да достигнем до истината. В противен случай тези съвети ще ни заведат далеч от истината!

     Е, какво? Да се доберем ли до истината?

Истини

Истина №1: Вие сте толкова млади, колкото си мислите.

     Разумът влияе на всичко. Той избира, кога да гуляе, да люби, да спори, да спи или да вземе вана.

    Щастието това е избор, както и доброто здраве. Вие можете да бъдете неповратлив, тъп и унил офицер в оставка или водещ  състезател по уиндсърфинг. Ако вашите възгледи и мисли са младежки,  в голяма степен това е вашият собствен избор! Помнете, трябва да бъдете внимателни със своите мечти те могат да се сбъднат!

Истина №2: доброто здраве това е избор.

     Когато вие прочетете тази книга, ще получите представа за това, кое поддържа имунната система и кое я разрушава. Знаейки това, вие може съзнателно да избирате: да храните или да замърсите своя организъм. Здравословният избор няма да промени статистиката за изминалите от вашето раждане  години, но той ще накара вашите стари другари от училище да се удивляват: кой е този младок дошъл на тяхната среща! Ако вие решите, образно казано да зариете глава в пясъка, то ще се окажете на края на пропастта.

 

Биология на клетката, или как работи нашият организъм

      В тази глава няма да има сух преразказ за основите на биохимията или уводен курс в биологията, които ще  причинят побелели  коси, разочаровано мръщене на вежди или ще ви въведат в още по-силен стрес, спрямо този, в който вече може да се намирате. Да опитаме просто и достъпно да разкажем, как да запазим младостта на духа и тялото.

     Ако съществуваше средство за остаряване, то сигурно щеше да се намира в яденето. Храната това е един от тези компоненти, които нашият организъм получава отвън в големи количества, затова си заслужава да се спрем на нея по-подробно.

     Нашият организъм това е сложен биохимичен механизъм, който изисква  специално хранително снабдяване. За да притежаваме добро здраве, на нас са ни съвършено необходими  белтъчини, въглехидрати, мазнини, вода и четиридесет и пет различни витамини, минерали, аминокиселини, и незаменимите мастни киселини. Дефицитът на което и да е хранително вещество може да бъде причина за всякакви нарушения: от леко неразположение до летален изход.

     Дефицитът на отделен елемент се случва рядко, обаче недостигът наведнъж на няколко хранителни елемента това е разпространено явление.

     Не трябва да забравяме въздуха, водата и други субстанции, които ние поглъщаме. Чистият въздух и чистата вода са необходими, но техният метаболизъм  е по-прост от този на храната. Независимо от това замърсен или чист въздух дишаме, от него през белите дробове постъпва смес от газове и ние не можем, поради социалните условия, да ходим по улицата с респиратор или противогаз.

     Водата - във всички случаи - лоша или добра е необходима за организма.

     Поглъщането на храната това е много сложен процес.

     Съществуват четири основни фактора определящи хранителността:

         качеството на храната, която ние ядем;

         количеството на храната;

         ефективността на използването на храната от организма;

         индивидуалните биохимични ответни реакции.

     Постъпващата в организма храна трябва да бъде смляна раздробена на много малки съставляващи и усвоена прекарана през червата в кръвта и усвоена погълната посредством кръвта от клетките. Всеки от тези етапи е необходим, и ако погълнатите вещества пропуснат един от тях, организмът не ги усвоява.

      Храната това е сложна субстанция смес от мазнини, белтъчини, въглехидрати, витамини. Редом с тях, един от главните елементи в процеса на храносмилане  - това са ферментите.

     Всички тези елементи са необходими, отсъствието или наличието само на един от тях определя границата между живота и смъртта, между младостта и старостта, между здравето и болестта. Един пример, голямото количество антиоксиданти, без ферменти в нужното количество, няма да окаже очаквания положителен резултат върху организма. За да разберем по-лесно за какво става дума, хайде да извършим пътешествие, което започва своето начало в устата, с момента на попадането на храната в нея и завършва в клетките на организма. Най-важното, което става в организма   метаболизмът, изхвърлянето на шлаките в кръвта, произвеждането на енергия и усвояването на всички хранителни вещества, се осъществява именно в клетките. И така, да се отправим в нашето пътешествие.

Устата

     Започваме с дъвченето? Не, защото  отначало вие усещате миризма или си мислите за ядене. Това заставя вашия организъм да се подготви за процеса на храносмилане. Вие сте взели някакъв продукт и сте го сложили в устата си. Ако това е сурова храна, раздъвквайки я вие разрушавате клетъчните мембрани и освобождавате ферментите, които започват процеса на храносмилането. При дъвкането храната се смесва със слюнката, която се отделя от слюнните жлези на устната кухина. Слюнката размеква храната и облекчава преглъщането, започва да разлага скорбялата до декстрин. Ако съдържащите много скорбяла продукти /белия хляб, ориза, картофите/ не се сдъвкват внимателно, ферментите не успяват да разложат скорбялата и храната постъпва в стомаха цяла. Това не толкова обърква нормалната работа на стомаха, колкото често води към застой на храната, до начало на ферментация и предизвикване на метеоризъм. Плодовете, съдържащи целулоза, също така е необходимо внимателно да се сдъвкват. В противен случай възниква ферментация и струпване на газове.

     Ако храната е била приготвена /обработена термично/, то процесът на дъвчене служи само за разрушаване на клетките, за да облекчи работата на стомаха. Храната, изядена сурова, създава по-малко работа на организма, тъй като голямата част от процеса на храносмилане се извършва от съдържащите се в нея ферменти.

     Ферментите загиват при температура по-висока от 48С, поради което цялата работа по храносмилането на приготвената термично храна организмът се налага да извърши сам.

     Много важно е щателно да се дъвче храната, тъй като в слюнката се съдържа лизоцин, а това е първата преграда по пътя на проникване на инфекциите в организма.

     Ще отбележим също, че ако вие не предъвквате храната, то ферментите, съдържащи се в слюнката няма да се отделят и да преработват въглехидратите.

     Много е важно да се дъвче храната така внимателно, както това правят тревоядните животни. Само месоядните животни ядат бързо и малко дъвчат.

     Следващият етап това е поглъщането на храната.
 

Хранопровода

     Хранопроводът е тънка двадесет и пет сантиметрова мускулеста тръба, пробутваща храната към стомаха с вълнообразни движения перисталтика.

     Перисталтичните движения се осъществяват в целия храносмилателен тракт и се контролират от автономната нервна система. Работата на нервната система не се контролира от човека осъзнато, обаче на нея и влияе настроението, емоционалното състояние и стреса. Затова е важно да се приема храната бавно и в спокойна атмосфера, тъй като настроението влияе на секрецията на ферментите в червата. Напрежението, гнева, безпокойството, възбудата предизвикват сърцебиене, липса на смилане, метеоризъм и спазми или болки в стомаха.

     Преминала хранопровода, размекната от слюнката, сдъвканата храна попада в

 

Стомаха

     Стомахът представлява леко извита мускулеста торбичка, където храната под действието  на мощната  смес от сярна киселина и ферменти се превръща в кашичка, наречена химус. Под въздействието на солната киселина протича разграждането на протеините.

     Храната в неголеми порции попада в дванадесетопръстника, където под въздействието на ферментите и жлъчната киселина продължава смилането на белтъчините, мазнините и въглехидратите. Природните растителни ферменти, съдържащи се в храната, продължават смилането на мазнините, белтъчините, въглехидратите, но ферментите, съдържащи се в слюнката, прекратяват своята работа чак тогава, когато храната попадне в тънките черва, където средата е алкална.

 

Тънките черва

     Тънките черва достигат дължина 6 метра. Те са разположени от изхода на стомаха до началото на дебелото черво. Червото на дванадесетопръстника е първият участък на тънките черва. Именно в тънките черва се екстрахира и всмуква в кръвотока  основната част на хранителните вещества.

     Преминавайки през стените на тънките черва могат да проникват в кръвта само неголемите молекули. Белтъчините, мазнините и въглехидратите сами по себе си  представляват огромни молекули. Те трябва да бъдат разцепени на по-малки части, за да бъдат лесно усвоени от организма. Например, белтъчините те са най-големите и сложни молекули се разграждат на аминокиселини, които вече леко проникват в кръвта през стените на червата. Попадайки от кръвта в клетките, аминокиселините се използват за синтеза на всички необходими белтъчини.

 

Слабо черво втората част на тънките черва

     За всмукване на храната в червата спомагат приятелските бактерии /флората/ и съвсем малките продълговати хълмчета /в действителност тънки чревни власинки, вили/, разположени успоредно на стените на червата: по този начин се повишава площта на всмукващата повърхност. Според придвижването на храната, под въздействието на перисталтиката, хранителните вещества се усвояват от червата. Много е важно бактериалната флора да бъде поддържана в здравословно работещо състояние. Приятелските бактерии са съвършено необходими за здравето. За съжаление, всички видове бактерии се унищожават от антибиотиците. Затова, ако вие не можете да минете без антибиотици по сериозни причини, флората на червата може да се възстанови с добавки, съдържащи целия спектър на приятелските  за нас бактерии.

     Два пътя очакват храната, която не се е разложила в достатъчна степен.

     Първият: преминавайки през червата , тя ще нахрани лошите бактерии и дрожди, попаднали в организма. Те се намират във всеки човек, но в нормално състояние тяхното количество е минимално. Това подхранване предизвиква разстройство на червата и може да провокира рязък растеж на числото на бактериите и дрождите, които повреждат червата и се просмукват в кръвта, където имунната система трябва да се бори с тях.

     Вторият: Недостатъчно разложената храна може да бъде погълната. В кръвта продуктите от такова непълно разлагане на храната ще бъдат възприети от имунната система като вражески агресори, което ще я принуди да ги атакува. Това може да доведе до депресия или превъзбуждане на имунната система, състояние наречено алергия.

 

Дебелото черво

     Храносмилателният процес завършва в дебелото черво. Дебелото черво получава това, което е останало след храносмилането и го подготвя за отделяне от организма.

     Процесът включва в себе си поглъщане на вода от течната маса, в резултат на което тя става плътна и се извежда навън. Масите съдържат несмлените части от храната: целулоза, неорганичните вещества, токсичните вещества, умрели бактерии, утайки на храносмилателната секреция. Причина за неприятните газове и миризма обикновено биват неусвоените гниещи белтъчини.

     Обогатената с целулоза храна и здравата флора на червата ускоряват процеса на храносмилане и предотвратяват появяването на лоша миризма.

     Малко интересна информация.

     Средното време за преминаване храната от една типична порция  е от 65 до 100 часа. При това в дебелото черво може да се съдържат наведнъж 8 порции не смляна храна  и отпадъци.

     Средното време за преминаване на храната, богата на целулоза е от 20 до 45 часа. При това, може да се задържат до 3 порции не смляна храна и отпадъци едновременно.

     Целулозата, плодовете и зеленчуците играят централна роля във всяка специална програма за  хранене, разчетена за предотвратяване на рака.

     Всеки човек притежава не само уникални отпечатъци на пръстите, глас и образ, но също и различна потребност от хранителни вещества и способност за тяхното усвояване. Затова един може да бъде здрав, друг болен, обаче при това те могат да се хранят еднакво.

     Като пример, с възрастта постепенно се влошава отделянето на храносмилателните сокове и усвояването на храната в червата. Даже при обезпечаване с максимално качествени продукти е нужно ефективно да се усвояват влизащите в тях подхранващи компоненти. На някои хора са им необходими допълнителни хранителни вещества, които да компенсират слабото храносмилане.

     Потребността от определено хранене е обусловена от няколко фактора, като сред тях:

         ниво на активност;

         възраст;

         пол;

         стрес;

         генетика;

         болестно състояние;

         други фактори;

 

Ниво на активност

     Потребността от съответстващо хранене у хората водещи активен живот, е по- голяма от тази на хората, чиито начин на живот е заседнал. Ниската активност има свои последствия: внася  принос във влошаването на кръвообращението, което намалява осигуряването ефективността  на храненето на клетките. Физическите натоварвания повишават потребността от пълноценно хранене и подобряват обмена на веществата.

 

Възраст

     За децата, които растат е необходима друга, различна от тази на възрастните, структура на храненето. В периода на растежа се изискват повече течни киселини, отколкото при възрастните, когато нормата се определя според теглото. За юношата на прага на половия живот е нужно значително по-голямо количество цинк, отколкото на млад човек на 20 години. В процеса на стареенето се променя и потребността от определени вещества. На процеса на усвояването на храната влияят и лекарствените препарати. Много възрастни хора не са в състояние да усвоят необходимите им хранителни вещества от храната.

 

Пол

     Потребностите на мъжете и жените, девойките и младежите са различни. За жените, например, необходимостта от определени хранителни компоненти се определя от различни периоди в живота: менструален цикъл, бременност, кърмене, менопауза.

 

Стрес

     Физиологичният цикъл или емоционалния стрес може съществено да повлияе на апетита, избора на продукти и потребността от храни. Стресът повишава потребността от витамини от група В и такива минерали, като цинк и магнезий. Недостига на магнезий обикновено е причина за влечение към шоколад. В суматохата на нашия начин на живот и натрупване на малки стресове е важно да осигурим организма с допълнителни хранителни вещества, тъй като тези външни фактори съществено повишават потребността от пълноценно хранене.

 

Генетика

     Различията в потребностите от хранителни вещества /по-големи или по-малки от нормалните/ в известна степен са обусловени от наследствеността.

 

Болестни състояния

     Определени болести съществено повишават нивото на хранителните вещества, необходими на организма за възстановяването му

 

Други фактори

     Много от постоянните навици влияят на потребността от определено хранене. Алкохолът повишава потребността от цинк, магнезий, витамини В и С; пушенето от витамин С, В6 и цинк. Любителите на кафе и чай се нуждаят от повече желязо, витамин В и цинк, доколкото тези напитки влошават усвояването на желязото и цинка, а също и усвояването на тианина. С тези вредни привички са свързани заболяванията на белите дробове, задстомашната жлеза, черния дроб и храносмилателния тракт; те пречат на усвояването на витамините, минералите другите хранителни вещества от организма. Рецептурните и патентовани лекарства слабителни, антиациди, обезболяващи, и орални контрацептиви често изтощават организма, тъй като те блокират, потискат и спират пълноценното усвояване на храната от организма.

     Ако нашият организъм не изпитва болка и дискомфорт, това свидетелства за добро здраве. За лошо здраве обикновено сигнализират редица симптоми, даже ако ние сме решили да ги пренебрегнем.

 

Избавяне от шлаките първата крачка към подмладяването

     Основните фактори способстващи стареенето и деградацията са непосредствено свързани с нашия начин на живот и навици. Ние сме се родили с абсолютно чисти вътрешни органи. Ако бихме могли да ги запазим в тяхното първоначално състояние, през целия си живот щяхме да имаме толкова нежна кожа, колкото имат децата и нямаше да възникват старчески болести. За съжаление, от самия момент на раждане започват да ни атакуват бактерии, паразити и разни токсини, които съвършено изтощават имунната система. Ако мислехме за своето тяло като за екосистема, ние щяхме да избягваме неговото замърсяване и бихме поддържали природния баланс на организма.

     Много от нас повече се грижат за автомобила си, отколкото за самите себе си. Ние знаем, че ако налеем вода в резервоара, двигателят няма да работи. Същото ще се случи с нашия организъм , ако ние приемем отрова. Но ако ние налеем в бензина малко вода, моторът, макар и лошо пак ще работи. Това показва, какво ние постоянно извършваме със себе си, пълнейки организма с мръсен въздух и нечиста вода, токсични химически продукти и прекалено обработените, претоварени с ненужни пълнители храни.

     Ние не можем да избегнем замърсената окръжаваща среда и все едно ядем това, което си искаме, даже когато знаем, че това е вредно. Затова е необходимо да използваме програма за очистване на  натрупващите се отпадъци от своята персонална планета.

     За начало е нужно да се разбере самия механизъм на детоксикация. Нашият общ храносмилателен тракт /от устата до ануса/ има дължина около 10 метра. Когато ние ядем обработена храна, тази тръба с времето се покрива с ръжда. Този налеп по стените на органите на храносмилателната система пречи на кръвта да поглъща от храната хранителните вещества.

     Процесът на стареене се възпрепятства от жлезите произвеждащи хормони и органите очистващи организма от токсини.  Учените считат, че ако намалее количеството на хормоните или  те загубят  своята сила, организмът започва да старее.

     Джордж Фахи от лабораторията Джером Холанд на Американския Червен Кръст в Роквил, щат Мериленд, със своите изследвания доказал, че ако се набавят отсъстващите хормони, процесите на стареене може да се обърнат обратно. Да се запознаем отблизо със системата на жлезите на нашия организъм

 

Ендокринната система включва в себе си следните органи:

     Епифиза конусообразна жлеза в основанието на мозъка, отделя мелатонин, който помага да се синхронизират биоритмите и е хормонът на съня.

     Хипофиза главната жлеза на организма, стимулира надбъбречните жлези, щитовидната жлеза, пигментните клетки на кожата и половите жлези.

     Щитовидна жлеза жлеза, стимулираща обмяната на веществата, контролира количеството на топлината, произвеждана от тялото и развитието на скелета.

     Паращитовидна жлеза регулира използването и функционирането на калция и фосфора в организма.

     Тимус намира се зад гръдната кост, важна е за развитието на междуклетъчните имунни реакции.

     Надбъбречни жлези решаващи жлези за регулирането на метаболизма, също така произвеждат хормони, които регулират кръвното налягане и баланса на солта и калия в организма.

     Задстомашна жлеза жлеза в корема, която отделя инсулин и глюкоген за контролна усвояването на захар източник на енергия за организма.

     Яйчници женски полови жлези, които произвеждат естроген и прогестерон.

     Мъжки полови жлези /семенници/ произвеждат тестостерон за стимулиране производството на сперма и развитието на мъжките вторични полови белези.

 

     Когато жлезите работят зле, те способстват развитието на старческите заболявания и разрушават цялата екосистема на организма. Тези процеси са взаимосвързани. Състоянието на организма също зависи от правилния киселинно-алкален баланс, известен като рН.

     Киселини това са химически съединения, които могат да отдават положително заредени йони на водорода в резултат на химична реакция.

     Алкали това са химически съединения, наричани основи, които имат свойствата, противоположни на киселините и се стремят да ги неутрализират, като образуват соли.

     Идеално състояние за киселинно-алкалния баланс не съществува, тъй като приемане на храна и вода постоянно го променя. Киселинните вещества създават условия за храносмилане.

     Балансът може да бъде нарушен при приемане на твърде голямо количество киселинно образуващи храни и при болестни състояния на организма, такива като повръщане, диария, диабет или някои заболявания на бъбреците.

     При осъществяване на всяка програма за детоксикация е крайно важно да следите рН на своя организъм, създавайки слабо алкални условия.

     Отговорност за извеждане на токсините от организма носят изтласкващите ги органи, затова те трябва да бъдат в добра физическа форма. Но това не е достатъчно: за отмиване на вредните вещества е необходимо също голямо количество вода. Създавайки алтернативи на водата /газирана вода, кафе, спиртните напитки/, човекът е създал условия за получаване на  запек в организма. Многото течности в действителност водят до обезводняване на организма. Ако вие сте пристъпили към неговото очистване, съвършено е необходимо ежедневно да изпивате не по-малко от осем чаши вода и даже повече.

     Пиенето на вода само по себе си е рисковано дело, тъй като много източници са замърсени, хлорирани, флуорирани и гъмжат от бактерии.

     За всяка програма за детоксикация се изисква пречистена вода, ако в процеса на очистването на организма не искаме  да добавим в своя организъм още повече токсини.

     Органите за очистване на организма могат да пропуснат през себе си огромно количество вода, но ние сме длъжни да им помогнем в работата, като възстановим отделените по време на промиването на организма микроелементи.

     Основа на всичко са минералните йони. Учените считат, че главната причина за доброто здраве се заключава във водата, богата на минерални йони, особено на тези , които са застрашително малко в нашата вода.

     Известно е, че хората от племето хунза, цивилизация с две хилядна история в Хималаите, живеят значително по дълго от средностатистическия човек. Питейната вода на хунза е богата с минерални йони, води своето начало от  планински извори. Стичайки се под земята и по повърхността, тя чрез потоците умива камъните, от които измива микроелементите. Тази вода е електрически заредена с положителни и отрицателни йони, отделящи се при падането или ударите в камъните, тази вода снабдява организма с целия спектър от необходими минерали.

     В Япония на остров Токуносима и Окинава е регистрирана продължителност на живота повече от 100 години, и при това хората са деятелни, запазват добра физическа форма, активност и душевен подем.

     Работата е там, че тези острови са били коралови атоли, състоящи се от удивителния корал белия корал Санго. Това е единственият вид корал, който по своя строеж е идентичен с нашите кости. В Япония от този корал правят не само костни протези, които не се отхвърлят от човешкия организъм, но и протези на очна ябълка, доколкото кръвоносните съдове имат възможността да прорастат в тях.

     Минералните йони играят всеобхватна роля за състоянието на имунната система. Нашият организъм е пронизан от вибрации, колкото по-силни са вътрешните, толкова ние сме по-здрави. Амплитудата на електрическите колебания в организма се изменя в строга пропорция с количествата алкални и киселинни химични съединения, намиращи се в него във всеки даден момент.

Коралът Санго в течение на няколко секунди поглъща от водата, в която е добавен, всички съединения на хлора. За десет минути водата придобива удивителни свойства:

         става  напълно обеззаразена;

         променя се повърхностното напрежение /става по-вискозна и усвояема от организма/;

         променя се нейното рН  в алкална посока;

         във водата преминават всички минерални съставлявящи на корала Санго в йонна форма;

         усилва се лимфокинетиката.

     Препаратът, който представлява смлян корал Санго, от островите на Япония, съдържа около 70 жизненоважни важни елементи:

     Калций       Бром        Сребро

     Магнезий   Манган     Мед

     Силиций    Хром         Злато

     Натрий      Бор           Молибден

     Сяра          Въглерод  Фосфор

     Желязо      Селен       Йод

     Калий        Платина    Флуор

     Този препарат се казва Алка-Майн.

Ежедневната употреба на тази вода за профилактични цели е: 1 пакетче коралов калций на 1,5 литра не газирана вода, в продължение на един ден. Водата с добавен корал Санго спомага за:

         снижаване риска от заболявания на стомашно-чревния тракт;

         достигане оптималното рН на кръвта и междуклетъчната течност;

         предотвратяване развитието на артрити, артрози;

         профилактика на остеопорозата;

         възстановяването на нормалната структура на хрущялите и костните тъкани;

         нормализация кръвното налягане и нивото на захарта в кръвта;

         подобряване притока на кръв към централната нервна система и другите органи и тъкани.

     Достъпното и използване позволява на всеки човек да поддържа оптимално ниво на вътрешното здраве на организма. Ако вие сте подготвили правилно своя организъм, като сте създали слабо-алкален рН и сте го промили с голямо количество вода, у вас има възможност да се премине към следващия метод на детоксикация.

     Черният дроб, бъбреците и лимфните възли са добра мишена за болестите. Те като очистителни органи трябва да взаимодействат с токсините, които могат задълго да се задържат там. Измиването на отровите от тези органи може да предотврати възможността от възникване на рак и да не позволи подтискането на имунната система

     Черният дроб това е най-сложният орган. Той превръща всичко, което ние ядем, вдишваме или поглъщаме чрез кожата, в полезни за живота вещества. Той служи за циркулация на веществата и произвежда антихистамини, жлъч за преработка на мазнините, отделя холестерол, необходим за храносмилането и предотвратяване на запек. В него протича метаболизма на протеините и въглеводородите, съхраняват се витамините и микроелементите, а така също и хормоните на секретите и ферментите. Ние през цялото време се отнасяме зле с този орган, а той притежава удивителната способност да продължава да функционира, даже когато 80% от неговите клетки са увредени.

     Ако вие постоянно изпитвате световъртеж, сухост в устата, объркване на мислите, необяснимо увеличение на теглото, депресия, силна отпадналост, запек и страдате от алергии това може да означава, че вие се нуждаете от очистване на черния дроб. Детоксикацията на черния дроб няма да бъде пълна без едновременна очистване на храносмилателния тракт.

     Организмът като цяло регулярно се отравя от един източник, затова ефектът от очистването само на черния дроб и кръвта ще бъде много кратковременен.

     Неправилното хранене и самоинтоксикацията спомагат постепенното нарастване на многочислените слоеве на слизестоподобните налепи в храносмилателния тракт. Както твърдата вода води към образуване на налепи по вътрешните стени на чайника /котлен камък/, така и нашите вредни навици в храненето създават подобен ефект в червата. Наличието на налепи е в състояние сериозно да наруши храносмилането. В резултат на това може да се получи не само запек, но и нещо повече недостатъчно хранене на организма. Всички витамини или полезни продукти са само хвърлени на вятъра пари, доколкото техните подхранващи вещества не се усвояват и просто се изхвърлят навън.

     Тези ръждиви стени на червата са причина за дивиртикулите, колитите, рака на дебелото черво  множество други болести. Разлагащите се и застояли зони /джобове/ с отровни вещества и носещи гибел бактерии,  могат да загноят и да излязат навън в потока на кръвта. С тях тези токсини попадат в по-слабите участъци на организма, разрушават имунната система и предизвикват мъчителни болести. За съжаление, симптомите свидетелстващи за излишък на токсини в храносмилателния тракт, често се диагностицират неправилно, и съответно назначеното лечение не може да бъде ефективно, докато не бъде отстранена тяхната истинската причина и не бъде проведено очистване на червата.

     Като правило, нито един човек не допуска, че у него може да има глисти. По данни от медицински изследвания, в повече от 55 милиона американски деца има глисти. Хората се заразяват от яйцата на глистите чрез мухите, кърлежите, домашните животни, от замърсените ръце, храната  и по други пътища.

     Идеалната окръжаваща среда за глистите това е храносмилателният тракт, и те се предпазват от противоглистните мероприятия скривайки се в плътните слоеве на налепите. Повече от 134 вида паразити могат да живеят в човешкото тяло. Световната Организация по Здравеопазване е посочила предизвиканите от тях болести в числото на първите шест най-опасни гибелни инфекции.

     Паразитите могат да предизвикат много други болезнени симптоми, свързани с разстройство на храносмилането, такива като безсъние, главоболие, анемия, слепота, язви на кожата, мускулни болки

     Кръглите червеи отделят повече от 20 хиляди, а анкилостома от 5 до 10 хиляди яйца на ден. Глистите могат да живеят четиринадесет години. Ако те вече се намират в нашия организъм, може да бъдат изведени чрез комплексно лечение, допълвайки противоглистните лекарства с очистване на храносмилателния тракт, за да оставят тези паразити без убежища.

     Всяка система за очистване, трябва напълно да съответства на следните изисквания:

1.       Ентеросорбция.

2.       Съхраняване на микронутриентите.

3.       Регенерация на пристенния слизест слой.

4.       Регенерация на слизестия слой.

5.       Компоненти преработващи белтъчините и мазнините.

6.       Подобряване на микроциркулацията и функциите на ендокринните клетки.

7.       Антихипоксантно действие.

8.       Стимулация на локалния имунитет.

9.       Антиканцерогени.

10.   Антихелминтно действие.

11.   Нормализация на микрофлората.

12.   Стимулация движението на междуклетъчната течност.

13.   Хепатопротекторно действие /защитаващо черния дроб/.

14.   Включване на компоненти притежаващи леко слабителен ефект.

15.   Насищане с витамини.

     Съществуват много способи за очистване на дебелото черво, при които се използва зехтин, лимонов или ябълков сок, английска сол, прилагат се клизми и така нататък.

     Във всички тях има недостатъци:

         Те не съответстват на предявените изисквания към очистващите програми.

         Те не са комплексни.

         Те са рязко приложими.

         Те могат да доведат до възникване на заболяване и отслабване на имунитета.

       Химията на тялото на човека е много чувствителна и всяко нарушение на баланса може да доведе до опасни странични въздействия и ефекти. Към един от тези странични ефекти се отнася и емоционалната нестабилност. При очистване на тялото от токсините паметта за тях може да се запази в клетките, което води до немотивирани преживявания: печал, гняв и страх.

     Програмата, която напълно съответства на всички необходими изследвания за комплексна очистване на всички отделителни системи на организма е Коло-Вада Плюс.

     Това е уникална, балансирана, поетапна програма за очистване, разчетена за 14 дневно приложение.

     Комплексът влизащ в нейния състав от растителни компоненти, витамини, минерали, ферменти позволява на организма да се избави от натрупващите се шлаки и токсини. Програмата Коло-Вада Плюс позволява да се създаде здравословна вътрешна среда по пътя на очистване на всички отделителни системи на организма и организма като цяло.

     Коло-Вада Плюс съдейства за 14 дни да се подготви организма за състояние на оптимално здраве, а също и да промени някои първоначални параметри на нездраве.

     С нейна помощ започва умерено активиране на всички защитни сили на организма, установява се оптимален и най-вече икономичен за дадения организъм обмен на вещества. Значително се повишава умствената и физическата работоспособност. Организмът става по-устойчив, не толкова по отношение на вредните физически и химически въздействия, към различните стресови състояния, а и към биологичната агресия в частност, към инфекциозни поражения. Осъществява се мека корекция на различните изменения в организма , което усилва противотуморната защита, а също и забавя развитието на такива болести на стареенето, като атеросклерозата и диабета.

     Програмата Коло-Вада Плюс се състои от три етапа:

1.       Подготовка /7дни/.

2.       Очистване /4 дни/.

3.       Възстановяване /3 дни/.

     Да разгледаме какво съставляват тези етапи и какво става по това време с организма.

Подготовка

     За първия етап от програмата са предназначени четиринадесет пакета под номер 1, които съдържат по 10 билкови таблетки и капсули.

     Ежедневно се приема съдържанието на пакет №1 със сутрешното приемане на храна и втория пакет №1 с вечерното приемане на храна.

     На този етап организмът се подготвя за очистване, токсичните вещества се извеждат от организма и се пренасят в дебелото черво. Организмът се осигурява с хранителни вещества, неговата работа се нормализира. Процесът на детоксикация може да предизвика някои неразположения, като главоболие, повдигане, затруднено дишане и изострено чувство на миризма от тялото, които се появяват съпътствайки развитието на очистващият процес. В този случай, за да се поддържа алкалността на организма, е нужно допълнително към половин литър вода с корал Санго да се добавят в течение на един ден 2-3 чаши вода, като във всяка от тях има по пакетче с корал.

     Всеки пакет №1 съдържа:

     Алтимейт витаминно-минерален комплекс, 1 таблетка.

     Мега Ацидофилус приятелски ацидофилни бактерии, способстващи възстановяването на баланса на микрофлората в стомашно-чревния тракт. Те са съвършено необходими за нормалното храносмилане, тъй като защитават червата от агресията на вредните микроорганизми и произвеждат витамини, 1 капсула.

     Витамин С /500 мг/ - 1 таблетка. Аскобринова киселина едно от главните хранителни вещества-антиоксиданти, самостоятелно унищожаващи свободните радикали и микробните инфекции.

     Люцерна уникално растение. Важен източник на хлорофил и много други витамини. Тя притежава много широк спектър на действие. Съдейства за заздравяване на ерозии, язви, открити рани, помага в борбата с инфекциите. Употребата на люцерна повишава  еластичността на артериите, снижава нивото на холестерина в плазмата на кръвта, предотвратява развитието на атеросклерозата, стабилизира нивото на захарта в кръвта. Люцерната способства възстановителните процеси, затова се употребява при хронични и остри цистити, простатити, пептични язви, артрити, ревматизъм, предотвратява развитие и усложнения на диабет. Освен това, тя прекрасно очиства кръвта. 2 таблетки.

     Американски зърнастец натурално слабително средство, размеква изпражненията и действа успокояващо на дебелото черво. 1 таблетка.

     Набор от билки №2 комбинация от чесън, червена детелина, пасбищно сено, кассии, червен конски босилек, клопогон на гроздове и канадски жълт корен.

     Тези билки традиционно се използват за очистване на организма. 2 таблетки.

     Листа от черен орех счита се за едно от ефективните натурални средства за очистване от паразити. Богат на магнезий, черният орех е великолепно средство за отделяне на жлъч и нормална перисталтика на червата. 2 таблетки.

Очистване

     За втория етап на програмата са предназначени  8 пакетчета под номер 2, които съдържат по 8 билкови таблетки и капсули и 16 пакетчета по 12 грама прах Коло-Вада Плюс.

     Приема се ежедневно по 1 пакет 2 пъти на ден сутрин и вечер.

     Коктейлът от прахчета Коло-Вада Микс се приема 4 пъти на ден /през всеки 3-4 часа/. На този етап не употребявайте твърда и течна храна, като изключение сокове, леки билкови чайове или вода.

     Прахчето в стомаха ви ще набъбне, и вие няма да изпитвате чувство на глад. Изпивайте, като минимум една чаша вода между приемането на прахчетата. Ако с червата на този етап възникнат проблеми, то може през нощта да се направи клизма с топла вода.

Приготвяне на коктейли Коло-Вада Микс

     Изсипва се съдържанието на едно пакетче Коло-Вада Микс в чаша с хладна вода или плодов сок. Внимателно се разбърква и се изпива наведнъж, след което се изпива още една чаша вода.

     На базата на опита от прилагането на програмата Коло-Вада Плюс се препоръчва:

     - Използвайте за разреждане на прахчето Коло-Вада Микс охладен плодов сок по свой вкус: така прахчето Коло-Вада Микс се пие значително по-лесно и приятно, отколкото само с вода. Много добре подхожда сок от праскови, грейпфрут или лимонов сок, ако няма алергии към цитруси. Идеално е, разбира се, да се използват натурални сокове без добавки на захар, но напълно приложими са и обикновените сокове в тетрапакови опаковки. Не се препоръчва ябълков сок, тъй като може да предизвика прекомерно надуване на стомаха, ако нямате възможност да се откажете от него, се препоръчва да го употребявате разреден с вода.

     - В първия ден  приемането на прахчето може да експериментирате с вода и със сок. Част от хората, особено тези, които вече са преминали пълен курс на очистване Коло-Вада Плюс, все пак са предпочели да разредят прахчето Коло-Вада Микс с вода. Оптимално за разреждане на прахчето се приема използването на коралова вода или сок с добавен коралов калций.

     - Сокът или водата, с които се разрежда прахчето, трябва да бъдат хладни, тъй като при използване на топла вода прахчето Коло-Вада Микс толкова бързо набъбва, че да пиеш получения разтвор практически е невъзможно образува се плътна желеподобна маса.

     - Прахчето Коло-Вада Микс даже в хладна течност бързо се сгъстява, затова изсипвайки го в чаша с хладен сок /или вода/, трябва бързо да се разбърка и като не се изчаква пълното разтваряне на малките парченца от прахчето, бързо да се изпива получения коктейл.

     На втория етап протича изчистване на червата за сметка на силното разбухване на прахчето Коло-Вада Микс с образуването на желеподобна маса, която притежава поразителната способност да обвива голямо количество от застоялото съдържание на червата. В резултат разводнените шлакови маси могат леко да бъдат изведени от организма.

     Всяко пакетче №2 съдържа:

     Алтимейд 2 таблетки

    Мега Ацидофилус 1 капсула

    Витамин С /500мг/ - 1 таблетка

    Люцерна 2 таблетки

    Американски зърнастец 1 таблетка

    Набор билки №2 1 таблетка

    Листа от черен орех 1 таблетка

    Състав на прахчетата Коло-Вада Микс:

    Семена от живовляк /6,22гр/

    Каолин /5,03гр/

    Кора от лимон /0,49гр/

    Лецитин /0,12гр/ 

    Сушени сини сливи /0,1гр/

    Ароматична добавка с аромат на банан /0,02гр/

    Екстракт от сладък корен /женско биле/ /0,01гр/

     Каолинът действа като адсорбент, поглъща токсините от храносмилателния тракт. Това поразително вещество адсорбира токсични вещества 40 пъти повече от собственото си тегло!

     Каолинът спомага за извеждане на застоялото съдържание на червата и разрохква втвърдените, покрити със слуз вещества от стените на червата.

Възстановяване

     За третия етап от програмата са предназначени шест пакетчета №3 по 8 таблетки и капсули.

     Да се приема ежедневно съдържанието на едно пакетче №3 с утринното приемане на храна и другото с вечерното. За да се даде на храносмилателната система възможност постепенно да възобнови нормалното работно натоварване, в този период се препоръчва да се ядат само сурови натурални продукти или подлагани на незначителна кулинарна обработка зеленчуци, съдържащи белтъчини продукти, такива като яйца, месо и т.н., постепенно да се възвръщат в порциона на хранене и само в малки количества, започвайки от предпоследния  ден на програмата за очистване.

     Всяко пакетче №3 съдържа:

     Алтимейд 1 таблетка

     Мега Ацидофилус 2 капсули

     Витамин С /500мг/ - 1 таблетка

     Люцерна 2 таблетки

     Американски зърнастец 1 таблетка

     Ензиматик /ферменти/ - 1 малка капсула.

     Ензиматик /ферменти, стимулиращи храносмилането/ съдържа амилаза, протеаза, липаза, малтаза, б-галактозидаза, пептидаза, глюкоамилаза, микрокластъри фланган, бромелаин, целулоза, захароза, папаин, лактаза и фикотен.

     Тези храносмилателни ферменти осигуряват добро храносмилане след диетата на втория етап, включваща употребата само на различни сокове.

     Ако червата се препълнят, чревните функции са отслабени, то програмата Коло-Вада Плюс може да се повтаря на всеки 2 месеца. В други случаи за осигуряване на нормалните функции на храносмилателната система се препоръчва прилагане на програмата два пъти в годината.

     Противопоказания за приемане програмата за очистване на организма Коло-Вада Плюс са:

-          жлъчни камъни по-големи от 0,9 мм;

-          бременност;

-          младенческа възраст;

-          хронични състояния.

     След очистване от токсини е много важно да се възстанови флората на червата и да се укрепи имунната система. Всичко това спомага за борба със стареенето и болестите.

     Съставът на приятелските бактерии живеещи в червата се изменя постоянно. В храносмилателната система съществуват повече от 100 трилиона жизнеспособни бактерии, съществуващи в симбиоза или намиращи се в антагонистични отношения. Те притежават различни ферменти, изпълняващи различни типове метаболизъм, преобразувайки субстанциите в съединения, които могат да влияят на хранителните вещества, физиологическите функции, ефективността на лекарствата, възникването на раковите клетки, съпротивляемостта на инфекции и стареенето.

     Разстройване във функциите на чревната флора се получава повече при лошите момчета, отколкото при добрите, от антибиотици, стрес, грип, прекомерна употреба на алкохол и образуващи киселина продукти. Това води към риск от заболяване и е част от процеса на стареене.

     Когато се случва такова разстройство способността да се преработват хранителните вещества отслабва, ние се чувстваме подути, появява се запек и се увеличава чувството за дискомфорт.

     Помръкнал поглед, лоша кожа, повяхнали коси и дълбоки бръчки това са тези трудно уловими признаци, които свидетелстват за неблагополучия във вътрешно чревната флора. В здравото тяло ацидофилните бактерии се разполагат по цялата дължина на тънкото черво, а бифидобактерията от долната част на тънкото черво до дебелото. Тези млечнокисели бактерии изработват вещества, които понижават рН в червата /увеличават киселинността/ и по този начин убиват болестотворните бактерии. Освен това те активират микрофагите /хранещи се с токсини/, които също унищожават вредните бактерии. Дебелото черво е главно поле за битката с бактериите.

     Ацидофилните бактерии се намират в тънкото черво, а по-голямата част от бифидобатериите в дебелото черво.

     Ние можем да увеличим числото на тези необходими за нашия организъм бактерии, вкарвайки ги в него с храната. Обаче, за да попаднат в дебелото черво, бактериите постъпващи отвън трябва да преминат през киселинната среда на стомаха.

     Болшинството от млечнокиселите бактерии, съдържащи се например в киселото мляко и много други млечни продукти, не издържат на стомашната киселина и попадат в червата вече мъртви. Най-устойчиви от тях, съгласно последните изследвания, са бифидобактериите, които е възможно да достигнат червата живи. Всеки път, когато вие употребявате в храната полезни бактерии, правете това в края на храненето, тогава те ще съумеят да се прокраднат, защото киселината е отслабена от преработването на храната.

     Bacterium longum, Lactobacillus acidophilus и Bacterium bifidum са трите най-широко разпространени вида бактерии и те са добре съвместими помежду си.

     Тяхната приспособимост към жизнената среда е извънредно висока, когато културите на тези бактерии са отделени от човешкия организъм. Тези мънички бактерии, особено Lactobacillus acidophilus, играят изключително важна роля за дейността на организма.

     Те произвеждат храносмилателни ферменти, много витамини от група В, предпазват повърхността на лигавицата на чревната обвивка, унищожават болестотворните бактерии, намаляват количеството на газовете и спомагат дишането, предотвратяват разстройството на червата.

     Също така се изследва възможността за прилагане на млечнокиселите бактерии в лечението на онкологичните заболявания.

     Приемането на полезни за храносмилането бактерии, като добавка към хранителния режим, улеснява усвояването на храната и насища организма с оптималните комбинации от много необходими субстанции, като протеини, въглехидрати, минерални йони, микроелементи, аминокиселини, витамини и ферменти.

     Интересен експеримент е проведен през 1977 година в биохимическата лаборатория на Швейцарския технологически колеж в Цюрих: човешки клетки /в епруветка/ били култивирани в условия на хипер- и хипогравитация в совалката Спейсшатъл на НАСА. Известно е, че в условия на безтегловност при астронавтите се получава намаляване производството на лимфоцити, необходими за защитната система на организма. Когато въвели добавка от Lactobacillus acidophilus, резултатът показал, че частично ограничената активност на клетките в условията на микрогравитация, може да бъде възстановена в значителна степен или компенсирана.

     Други изследвания доказали, че тази субстанция притежава добро противоинфекциозно действие.

     Ако се върнем към аналогията с автомобила, ние трябва  да сменим маслото на двигателя. То е сгъстено и влошава работата на мотора. Ако старото замърсено масло /токсините/  бъде източено и изхвърлено, ние можем да налеем ново /бактериите/ и да си дадем шанс за предотвратяване на болестите и да спрем разрушителното действие на времето.

     Свойството да се потискат патогенните микроорганизми е основното преимущество при приемането на ацидофилус бактериите, особено сега, когато повсеместно се влошава качеството на питейната вода.

     Здравият храносмилателен тракт по-бързо се справя с гнилостните и болестотворните организми,   отколкото бедния на приятелски бактерии.

     Съгласно справочника в здравите черва, в нормално състояние се съдържат 85% млечни бактерии и 15% бактерии коли. Реалното съотношение на тези типове бактерии е обратното, което води до образуването на газове, подуване, чревно и храносмилателно отравяне, запек и лошо усвояване на хранителните вещества и, на свой ред, увеличаване растежа на бактерията кандида.

     Нарушаването на това важно съотношение зависи от много фактори. Това са болестите, стресът, увеличаването на заразени с бактерии и пестициди хранителни продукти в нашия порцион и особено употребата на антибиотици.

     Продължителното приемане на антибиотици разрушава млечните бактерии в храносмилателната система, което стимулира растежа на вредните микроорганизми. Това води до стомашно-чревни инфекции и гниене на храната в червата. Това гниене води до всевъзможни последици от образуването на различни отровни вещества, поразяващи организма и влошаващи здравето като цяло.

     Млечните бактерии сами по себе си изработват редица вещества-антибиотици, включително адидолин, ацидофилин и лактоцидил.

     И така, програмата за очистване на организма Коло-Вада Плюс спомага процеса на очистване, насища нашия  организъм с приятелска микрофлора, тъй като на всеки етап на тази програма, в течение на всичките четиринадесет дни вие получавате по две капсули Мега Ацидофилус.

     Ако сте имали проблем с дисбактериозата или принадлежите към  групата, с риск от възникване на нарушаване равновесието между патогенната и приятелската флора, е необходимо да се продължи курса на приемане на Мега Ацидофилус след провеждане на програмата Коло-Вада Плюс. Курсът на приемане може да се удължи от три месеца до една година.

    

     Основните полезни свойства на проведената програма за очистване на организма са:

1.       Вашият организъм започва да изработва нормално /с помощта на приятелската флора/ ферментите протеаза, липаза и лактаза, спомагащи храносмилането.

2.       Организмът ще бъде защитен от гъбични инфекции, вируси и болестотворни бактерии, за сметка на повишаване на имунитета.

3.       Повишаване на толерантността към млечните продукти /при лактозна непоносимост/.

4.       Подобряване  усвояването на витамините и минералите.

5.       Усилване  перисталтиката, която предизвиква редовно ходене по голяма нужда.

6.       Отстраняване неприятния дъх в устата, предизвикан от смущения в работата на червата.

7.       Намаляване риска от възникване на рак на червата.

8.       Намаляване възможността за възникване на разстройство в червата.

9.       Облекчение /ремисия/ при язвения колит , болестта на Крон.

10.   Изчезва синдромът на раздразнените черва.

11.   Положителен ефект при включване в схемата на лечение на вагинит и кандидозни инфекции.

12.   Способства намаляване нивото на серума на холестерина.

13.   Получава се очистване на всички отделителни системи на организма:

      -     пикочно-половата;

-          стомашно-чревния тракт;

-          бронхо-белодробната;

-          кожата.

14. Очистване на тъканите, органите, ставите.

     Това са съвсем на кратко положителните резултати за вашия организъм, след четиринадесет дневно използване на програмата Коло-Вада Плюс.

 

Киселинно и алкално образуващи продукти

Продукти

Киселинно образуващи

Алкално образуващи

Плодове

Клюква,                              градински ягоди,

кисели плодове

 

                                                                           

Ябълки,банани, цитрусови плодове, грозде, вишни, праскови, круши, сливи, папайя, ананас, диви ягоди, кайсии, маслини, кокосови орехи

Зеленчуци

 

Всички зеленчуци са алкално образуващи, включително картофите, тиквата и пащърнак

Житни/Зърнени

Кафяв /не пресят/ ориз , ечемик, пшеница, овес, ръж

Просо, елда, царевица, прораснали кълнове

Месо-млечни продукти

Всички месни и млечни продукти са киселинно образуващи, с изключение на обезмасленото мляко

 

Орехи/семена

Орех , кашу, фундук/вид орех/, фъстъци, пекан, тиквено семе, сусам, слънчоглед, лен

Бадем

американски орех

всички прораснали семена

Бобови/грахови

Леща,

фасул

Соя, прораснали бобови зърна

Захар

Всички захарни продукти са киселинно образуващи, с изключение на меда

 

Масла

Орехово,

масло за чай,

сметана

Зехтин, соево, сусамово, слънчогледово, царевично, маргарин

 

     По мнение на специалистите киселинните отпадъци постоянно въздействат на ставите, тъканите, мускулите, органите и жлезите, предизвиквайки разстройство на техните функции, от незначителни до по значими.

     При техните атаки в ставите може да се развие артрит, в мускулите миофиброза /мускулни болки/ и безбройно количество болести, ако те атакуват вътрешните органи и жлези. Колкото ние сме по кисели, толкова по зле работи имунната система. Към превъзходно здраве водят само алкално образуващите храни. Тяхното въздействие върху организма има силен и устойчив ефект. Колкото по-екстремно е отклонението от рН , толкова по-силно може да се окаже увреждането на здравето. Денят на човека трябва да протича и да завършва с балансиране на рН, малко повече алкален, отколкото киселинен. За това прекрасно помага поддържащата оптимално ниво на здравето коралова вода и балансираното правилно хранене, периодичната употреба на витамини, минерали и приятелска микрофлора.

 

Малко допълнителна информация за прилагането на комплексната четиринадесет дневна програма за очистване на организма Коло-Вада Плюс.

     Програмата Кол-Вада Плюс се използва от десетки хиляди хора, грижещи се за своето здраве и дава впечатляващи резултати. Доколкото тази програма е практична и е лесна да се следва, нейното действие в организма е доста ефективно. Долу цитираните въпроси и отговори  ще помогнат на ползващия да  разбере реакцията на организма си и възможните незначителни усложнения:

     Телесни усложнения.

1.       Трябва ли да прилагаме програмата Коло-Вада Плюс, ако в течение на прилагането и не мога да мина без приемане на храна?

Най-добрият ефект се постига, ако в периода на прилагането на тази програма вие не се храните с твърда храна, но тя е не по-малко ефективна и действително заслужава приложение, дори ако има необходимост от хранене. Ако вие не можете да гладувате или сте болни от диабет, то добавяйте храна, която е необходима за поддържане на необходимото ниво на захарта.

2.       а ако имам колит или дивертикулит?

     Коло-Вада Плюс действа достатъчно силно, затова може да се очакват някои разстройства. Ако заболяването не е много тежко, неголемите трудности са преодолими. Ако заболяването е достатъчно сериозно, то на предварителния етап на програмата /етап 1/, може да се намали два пъти дозата и да се изпълни тази част от програмата в продължение на две седмици, а етап 2 да се приложи с половин натоварване или както вие можете да го понесете.  Повторете програмата след няколко месеца. Смесването на прахчетата с чист сок алое, също помага да се облекчи болката и да се заздрави организма.

3.       а ако имам хроничен запек?

      Коло-Вада Плюс може да помогне много, но вие трябва да се опитате да достигнете нормално регулиране опразването на червата, преди и в течение на предварителния етап на програмата, за да може в етап 2 да се осъществи очистването, а не само бързо опразване на червата.

Вероятност на резултатите

     Аз прилагам програмата Коло-Вада Плюс и

     - На четвъртия ден от прилагането на етап 2 от програмата Коло-Вада Плюс много добре се очистиха червата ми от натрупалата се маса и аз почувствах лекота и вътрешна чистота 70%.

     Поздравяваме ви! Тази програма работи, и вие действително сте се очистили. След няколко дни вие ще се почувствате летящи!

- Аз чувствам тежест в стомаха, и понякога чувствам главоболие 10%.

     Токсичното  съдържание на червата може да бъде причина за болки в главата и/или диария. Резкият отказ от кафе също може да бъде причина за болки в главата /по-добре да се отказва постепенно/. Програмата Коло-Вада Плюс работи добре, и вие ще почувствате полза за своя организъм.

      - На третия ден от прилагането на етап 2 от програмата аз почувствах, че нещо буквално очиства моите черва, въпреки че нямах дефекация няколко дни 6%.

     Да , нещо действително очиства вашите черва. Ако няма дефекация пийте голямо количество вода и правете упражнения. Ще видите какво ще се случи утре!

     - Моите черва са съвършено свободни, но миризмата на изпражненията е направо отвратителна 5%.

      Вероятно, вие се нуждаете от употребата на таблетки американски зърнастец. Това е натурално слабително средство. Естествено, че отделените токсичните наслоения могат да миришат лошо.

-          Моите  черва отдавна не са опразвани. Аз чувствам, че скоро ще се взривя 4%.

     Не се безпокойте, още никой никъде не се е взривил. Двойната доза американски зърнастец, повече вода и упражнения. Ще имат ефект!

-          Аз почти преминах пълната програма, но нищо не почувствах, не видях и не забелязах нищо необичайно 4%.

     Това е възможно, ако вие сте млади и вашите вътрешни органи са още чисти , или обратното - силно затлачени /което е характерно за възрастните хора/ и е необходимо да преминете още един курс на очистване. Пробвайте отново след две до четири седмици. Болшинството от тези, които повтарят този курс, имат явно по-добри резултати, отколкото първия път.

     Между другото, бъдете уверени, че протича определена детоксикация, даже ако вие не сте забелязали нагледен резултат. Голямо количество токсини, тежки метали, остатъци от лекарства и химични вещества ще се изхвърлят незабелязано.

-          Аз не мога да пия коктейла Коло-Вада Микс, защото започвам да повръщам 1%.

     Вероятно вие неправилно разреждате прахчетата Коло-Вада Микс. Още веднъж прочетете указанията за приготвянето на коктейла Коло-Вада Микс. Обърнете внимание на това, че сокът или водата обезателно трябва да бъдат хладни, а разреждането и пиенето трябва да се извършва бързо.

 

     Няма да сбъркаме ако кажем: буквално на всеки от нас са необходими витаминни и минерални добавки всеки ден, за поддържане на добро здраве и пълнокръвен живот.

     А моят дядо, - ще кажете вие, - никога не е приемал никакви витамини и доживя до 102 години, а загина при изкачването на Еверест. Тогава защо аз трябва да ги приемам?

     Да, но много неща са се променили от времето, когато вашият дядо е бил млад, - тогава въздухът и водата не са били така замърсени, както сега, и продуктите в онова време не са били така преработвани, консервирани, подлагани на въздействието на такова количество химикали, както сега. Практически никой от нас не получава достатъчно количество витамини и минерали от сегашните продукти.

 

Двадесет и две причини за да се прилага очистващата програма Коло-Вада Плюс

1.       Алкохол излишъкът от алкохол влияе отрицателно на наличието и усвояването на болшинството от хранителните вещества.

2.       Горещо кафе, чай и подправки постоянната употреба на горещи течности или излишъкът от такива дразнители, като кафе, чай или подправки, могат съществено да понижат отделянето на храносмилателни течности , което влошава извличането на витамините и минералите от храната.

3.       Готови за употреба продукти храна, претоварена с пречистени въглехидрати /захар, глюкоза/ , бяло брашно, бял хляб и бял ориз, значително увеличават потребността на В-витамините.

4.       Тютюнопушене тютюнопушенето или постоянното вдишване на дим сериозно изчерпват запасите или съвсем потискат витамините С, Е и бета каротина.

5.       Лошо храносмилане даже ако вие ядете качествена храна, неефективното храносмилане спомага отлагането на непреработени остатъци от храна.

6.       Травми физическото увреждане на кожата и костите увеличава потребността от цинк, витамин Е и други хранителни вещества, участващи в механизма на възстановяването на клетките.

7.       Прекалена обработка на храната дългото приготовление на ястията или прегряването на месото и зеленчуците водят до окисляване и разрушаване на термично неустойчивите витамини, като витамин А, В-група, С и Е.

8.       Слабителните злоупотребата с вредни синтетични слабителни може да доведе до лошо усвояване на минералите и витамините от храната, тъй като се намалява времето за престоя на храната в стомашно-чревния тракт.

9.       Антибиотици необходими за унищожаването на опасни бактерии, антибиотиците в това време разрушават полезните бактерии на червата, които синтезират такива вещества, като витамин К и фолацин. Антибиотиците предизвикват снижаване на нивото на витамин В.

10.   Стрес химически, физически или емоционален.

11.   Отсъствие на хранителни вещества в растителните продукти по-голямата част от почвата, на която израстват растителните продукти, практически не съдържат витамини и минерали, затова ги няма и в растенията. Десетилетия интензивна експлоатация на почвата и прилагане на торене и химикали водят до изчерпване на запасите на недостигащите елементи в почвата.

12.   Вегетарианска храна вегетарианската диета, изключваща месо и други животински продукти, трябва да бъде прецизно планирана.

13.   Хранителна алергия изключването на цели групи продукти от порциона на хранене поради индивидуалната непоносимост към глутен или лактоза, водят до загуба на важни източници на такива вещества, като тиамин, рибофламин и калций.

14.   Недостатъчно хранене някои хора ядат много малко, и не задължително с цел отслабване.

15.   Недостатъчни запаси на организма.

16.   Дефицит на витамини от неблагоприятната среда на живот.

17.   Спортуване.

18.   Използване на орални контрацептиви.

19.   Предменструален синдром.

20.   Подготовка за планирана бременност.

21.   Преклонна възраст.

22.   Налични хронични заболявания /не отнасящи се към противопоказанията/.

 

Всеки  ден това е един ден от вашия живот

     Представената информация трябва да ви покаже, доколко е необходимо да се прилага програмата за очистване на организма Коло-Вада Плюс.

     Може би вие сте решили, че е прекалено късно да се прави каквото и да е? Обаче, не трябва да се забравя за уникалните възстановяващи сили на организма.

     Опитайте се буквално от днешния ден да изключите, по възможност от вашето хранене вредните продукти. Използвайте добавки, осигуряващи ви безопасни и здравословни хранителни вещества.

Действайте сега, и вашият живот ще бъде с години по-дълъг

 

     Ако съм успяла само на един човек да покажа пътя към здравето то аз съм щастлива.

     Ако аз само един човек съм успяла да поведа по този път на здравето то аз съм двойно щастлива.

     А, ако аз съм успяла само на един човек да покажа пътя към здравето, и той е тръгнал по него и е повел със себе си и други, то моето щастие е безгранично!

                                                                           Моля, бъдете здрави!

                                                                                           Е.В. Бугаева

 

Списък на използваната литература:

1.       Mindell, Earl Dr. Live Loner & Better Witfi Vitamins & Minerals.

New Canaan, CT: Keats Publishing, Inc., 1994.

2.       Role of primary Care Physician in Occupational and Environmental

Medicine. Washington, DC: National Academy Press 1988.

3.       Steinman, David Dief for a Poisoned Planet. New York. 1990.

4.       Quillin Patrick PhD. R.D. Healing Nutrients. New York. 1987.

5.       П.Кемп, К.Арм Введение в биологию. 1988.

6.       Davies Stephen Dr.And Dr. Allan Stewart  Nutritiotlai Medicine.

New York NY: Avon Books. 1987.

7.   Rosenbaum Michael E. Dr. And Dominick Bosco Super

Supplements. New York. 1987.

назад