Ексклузивни продукти Видео
Програми

 МЕЖДУНАРОДЕН КОРАЛОВ КЛУБ

Да помогнем на хората по света да подобрят
здравето и самочувствието си и
да повишат качеството на живота си


 

ПАУ ДАРКО - МИТОВЕ И ИСТИНА
Олга Бутакова

 

 Искам да изкажа особена признателност на Николай Константинович Хлебников за многото часове, понякога през нощта, които той е прекарал в превеждане на информативни източници. И за неговата активна подкрепа в използването на препарати от натуралната медицина.

 Всичко започна през май 1989 година.

Живееше млад, красив и пълен с надежди за бъдещето човек. И той много се радваше за това, че всичко е пред него.

И ето изведнъж, в един майски ден, му поставили диагноза рак (Лимфогрануломатоза IIа КС). Лекарите назначиха лечение и започнаха месеци в борба, които се точеха като години, години на борба за живот! В съзнанието ми не се побираше това, че всички надежди и живота могат да бъдат прекъснати така, просто, в самото начало. Човекът не можеше да си представи, че слънцето ще изгрява, земята ще я има, вятъра, морето, звездите всичко ще съществува, а него няма да го има!

Възлите бяха увеличени над ключицата, гръдната кухина (кош), в подмишничните области, и опорака(на тънко и дебело черво). Започна лъчетерапия. През първите петнадесет дена на линейния ускорител беше получена доза в 40Гц. И ето след пет дена са изгорели хранопровода, бронхите, слюнните жлези. Трудно е да дишаш, да говориш  и даже да пиеш вода, а най-главното постоянното гадене, от което е невъзможно да се избавиш. След десет дена започна да пада косата, и разкошната къдрава буйна коса бързо напусна главата. Състоянието бързо и стремително се влошаваше -  изгорели са черния дроб, далака, следлъчева пневмония (изгаряне на белите дробове), следлъчев перикард (изгаряне на сърцето), изгаряне на червата и репродуктивните органи Поради това, че е била добавена облъчваща доза до 90Гц в общото количество. Искам да отбележа, че леталната доза 100Гц, която предизвиква смърт след няколко часа или дни, защото е увредена централната нервна система.

Доза от 10-50Гц смърт след 1-2 седмици (вътрешни кръвоизливи). Доза 3-5Гц 50% от облъчените умират в продължение на 1-2 месеца (увреждания на костния мозък).

Вероятна оценка на 1Гц (стохастические ефекти):

-смъртност от левкоза 2 души от 1000 облъчени;

-рак на щитовидната жлеза 10 души от 1000;

-рак на млечната жлеза 10 души от 1000 и т.н.

Лекарите добавиха химиотерапия (винкристин, винбластин). Анализа на кръвта повече напомняше на вода, отколкото на нещо, което дава живот на организма.

И човека бе прекършен. Той престана да става, да усеща света, да се радва на слънцето, всичко. В стаята където лежеше почти постоянно горяха бактерицидни лампи и освен лекари там никого не пускаха, и от мисълта за безизходица и самота, буквално изтръгнаха от ръцете му надеждата, беше ужасно.

Когато започна кръвоизлив, отсрещната стена се покри с алени струи кръв, бликащи от гърлото.

Усмихвайки се на себе си, той си помисли:Като в Петродворец. Самсон, разкъсващ лъвската паст, съзнанието се замъгли и започна да напуска, вече неспособното да се бори тяло.

Лекарите, някак спрели кръвта, побързаха да го изпишат в къщи. В къщи!, - звучеше в главата на човека,-по-бързо в къщи! Предавайки го в ръцете на майка му, лекарите, с наведен поглед, казаха:Дръжте се. Не повече от три седмици.

В къщи, където така искаше да бъде човекът, поставиха леглото му, за да може да вижда кой влиза. Сили да се повдигне, както и преди нямаше, но надеждата се върна, макар и никой да не можеше да му помогне в неговата беда. Идваха приятели, идваха роднини, и той знаеше, че това са прощални посещения.

Вярата и надеждата живееше само в него и в неговата възрастна майка инвалид, която нямаше нищо по-скъпо от него. Страха да надживее собственото си дете й даваше сили да се бори заедно с него. След няколко дни, той видя роднините си от Прибалтика, които дойдоха в траурни дрехи и с венци те идваха да го погребват.

Но буквално един час преди това, от аерогарата му донесоха неголеми шишета с капсулирана билка, която му изпращаха приятели от САЩ, доколкото презокеански полет човека не би преживял. Шишетата не бяха големи, но човекът още не знаеше каква сила се крие зад простото наименование Пау ДАрко (кора от мравчено дърво).

Виждайки, че роднините са в някакво объркване,Ама че работа! Рано пристигат, и, мобилизирайки цялата си воля, започна да пие изпратените му заветни билкови капсулки. Пиеше ги в такива количества, както му подсказваше неговото изгорено ,но туптящо сърце. И започна да чака. Първа крачка, първа разходка на улицата, Сам! Със собствените си крака! Боже, колко е хубаво!, първата крачка по стълбата и ето височината е покорена.

Когато свършиха поставените от лекарите срокове, човекът отиде в болницата за контролен преглед. И каква беше изненадата на лекарите, когато го видяха, та нали той бе четиридесет и първия. Четиридесет от своите приятели той изпрати за времето на престоя си в болницата, в дългия и никога несвършващ път. Той всичките ги помнеше по име и лице. Найстарият от тях беше на тридесет и три години, едва усетил Христовата възраст, а наймладия бе на шестнадесет години.

Той през цялото време делеше с тях своите надежди и стремеж към живота. Той, един по един ги водеше по дългия коридор на болницата с желязната трополяща количка. Той се спускаше на долу с тях по криволичещите лабиринти за поредната доза облъчване. Той, докато самият имаше сили, ги водеше в близкото кино на вечерни прожекции. Той, преди да се прекърши, като че ли с предчувствие, устрои такава забава събирайки всички в една стая!

Син, син скреж

Нападал по жиците,

В тъмно - синьото небе

Синята звезда

Свиреше китара и всички пееха. Това бе последната нощ, когато те бяха всички заедно.

Та нали с тях през двата месеца идваха да се разделят мъже и жени. Техните майки викаха в коридора:Господи, вземи мен, вместо детето!, когато лекарите в стаята се опитваха в последния миг да им върнат живота

Спомените за тези хора живеят в него. Те оставили него вместо себе си.

Човекът преживя и се върна там, където беше, за да предотврати, за да предпази, да не дава възможност да се развива раковата катастрофа

Преди дванадесет години този човек бях Аз!

 Pau DArco                                                                          Пау ДАрко

                 Семейство: Bignoniaceae (Бигнониацеа)

      Клас: Tabebuia (Табебуйа)

      Видове: Heptaphylla (хептафила);

                    Impetiginosa (импетигиноза);

                    Avellanedae (авеланеда)

 

      Използвани наименования:

Пау ДАрко                Pau DArco

Ипе Роксо                  Ipe Roxo

Лапахо                                   Lapacho

Тихуари                     Tahuari

Тахибо                                   Taheebo

Табебуйа ипе             Tabebuia ipe

Тиджи                                    Taji

 

      Използвана част:  кора

      Описание

      Ползване

 

      Действие:

Аналгетично

Антибактериално

Антимикотично (противогъбично)

Антимикробно

Антиоксидантно

Противопаразитно

Противовъзпалително

Антимутагенно

Антиревматично

Антиканцерогенно (противораково)

Антивирусно

Имуномодулиращо

Имуностимулиращо

Слабително

Цитотоксично

Антилевкимично

 

 

      Фитохимия:

Алуминий

Антрахинони

Аскорбинова киселина (витамин Ц)

Бета-каротин

Бета-ситостерол

Калций

Въглероди

Хром

Кризофанова киселина

Кобалт

Дехидро-алфа-лапахон

Дехидрозолапахон

Дехидротектол

Мазнини

Целулоза

Желязо

Лапахол

Магний

Манган

Нафтахинони

Ниасин

Фосфор

Калий

Белтъци

Рибофлавин (витамин Б2)

Селен

Кремний

Натриев бикарбонат

Тиамин (витамин Б1)

Цинк

 

Обичайна доза:

От половин до една чашка от настойката 1-3 пъти на ден.

Или по 2 капсули 3 пъти на ден.

 

Етноботаника: използване по света

Бразилия противогъбично, антимутагенно, при изгаряния, рак, кандидоза, екзема, болест на Ходжкин, левкемия, ревматизъм, стоматит, сифилис, язва, рани.

Южна Америка алергии, противогъбично, противовъзпалително, антибактериално, при артрит, рак, кандидоза, запек, диабет, дизентерия, треска, гастрит, стомашно-чревни разтройства, инфекции, очистително, при простатит, сифилис, язва.

САЩ алергии, обезболяване, противовъзпалително, антивирусно, антибактериално, противогъбично, противомикробно, антимутагенно, антиоксидантно, антипаразитно, артритно, при изгаряния, рак, нарушена циркулация, простуда, диабет, дизентерия, треска, грип, стомашно-чревни разтройства, болест на Ходжкин, инфекции, очистително, левкемия, заболявания на черния дроб, Вълчанка, остеомиелит, болест на Паркинсон, простатит, псориазис, заболявания на дихателните пътища, кожни язви, сифилис, язви.

 

По цялата земя съществуват растения, които при разумно използване имат удивителната способност да лекуват или предотвратяват рак, инфекции, простуди, с една дума, заболяванията на човечеството. Те растат, цъфтят и концентрират различни лечебни вещества в своите тъканите. А задачата на животните и хората е да намерят техните лечебни възможности и да ги използват съгласно устройството и принципите на природата. Това търсене не започва и не завършва в изследователските лаборатории. То започва с опита на обикновените хора, които живеят близо до земята и природата, на които, всичко което им е нужно е желанието да съхранят здравето си, да предотвратят болестите и ако е необходимо да ги лекуват. И търсенето завършва тогава, когато останалата част от света приеме събрания опит и знания и ги включи в собствената система за опазване на здравето.

Необходимостта от научни изследвания е резултат от натрупването на интересни и понякога много полезни данни, в най-добрия случай това открива нови възможности за ефективно използване на мъдростта на древните народи.

Науката и традициите не бива да се противопоставят. Това се получава, когато се задават неправилни въпроси, получават се неправилни отговори, не се изследва необходимия материал, в изследванията не са привлечени необходимите хора, а тези, които са препълнени със собствената си значимост и не искат да приемат желанието на хората да узнаят за откритите лечебни дарове, които ни дава природата.

Пау ДАрко се намира на половината път от широкомащабното използване. Сведенията, показващи ефективността на това растение са съсредоточени в някои области на земята, други области продължават да игнорират основните източници на информация.

Ние искаме да вярваме, че Пау ДАрко, с течение на времето, ще излезе под слънчевата светлина и ще заеме своето пълноправно място, като едно от великите лечебни растения на земята.

Доктор Моури от Мауненвесткия институт по растителна медицина в Солт Лейк Сити, щат Юта, е направил анализ на стотици научни изследвания, касаещи Пау ДАрко. Още повече материали са били обработени при изучаването на практическото използване на това растение в целия свят и за удивителните му свойства.

Един от последните, велики, но всъщност неусвоени източници на натурални ресурси на земята се явява Южна Америка.

Фитотерапията, която се прилага на този континент в основата си не е известна на останалата част от света; недостъпността на великите гори заедно с отсъствието на интерес за изучаване, съхраняват тайните на този регион, обвит в сумрак. В сравнение с Африка, която се явява континент в светлина.

Опитите за увеличаване ползването на южноамериканските билкови средства са много сложни.

Само с огромен труд може удачно да се идентифицират, добиват и експортират растителни материали. Голямо количество растения, който влизат от южните съседи на САЩ не са правилно разпознати или са неправилно събрани, или въобще има износители, които имат смътна представа какво трябва да се търси.

Всички тези сложности не бяха спестени относно всичко, което е свързано с продажбата на Пау ДАрко.

Пау ДАрко (Tabebuia avellandedae и Tabebuia impetignosa) произхождат от влажните гори и планини на Парагвай, Аржентина и Бразилия. Ние знаем за това растение от около 100 години, но независимо от това, опитите за износ на лекарствено активното Пау ДАрко бяха по-често неудачни. Въпреки трудностите, интереса към това  растение оставаше прекомерно висок, поради великите способности на това растение за лечение на рак, кандидози и други инфекции, дегенеративни заболявания, такива като артрит и множество, множество други болести.

Всеки, който се е сблъсквал с неуспех при лечение с жен-шен или златен корен може да срещне неуспех и с Пау ДАрко. Това е свързано с това, че в действителност възможността да се сдобиеш с жен-шен и златен корен (с добро качество) е много по-голяма от това да се сдобиеш с добро качество Пау ДАрко.

Болшинството от комерсиално предлаганото Пау ДАрко е много далеч от лечебните възможности. Това произтича от отсъствие на необходимия контрол за всеки стадий от производството. Хората, които събират, незнаейки коя точно част на растението съдържа активния материал, събират всички части от растението.

Целителите, незаейки за традиционно прилаганите лечебни методики, правят неефективни назначения.

Собствениците на кораби не обръщат внимание на увреждащите фактори при транспортиране.

Производителите нямат представа какво трябва да съдържа истинското Пау ДАрко (нямат никакво желание да отидат в Южна Америка и да погледнат), не могат да обезпечат правилен контрол на качеството или да създадат практика за стандартизация на активните компоненти.

Вие трябва да бъдете много внимателни при избора на Пау ДАрко и да купувате само, ако сте сигурни в производителя. С една дума, по-добро Пау ДАрко може да се намери при производител, който се е специализирал за това растение.

Преди да преминем към непосредствено разглеждане на всички митове и истини за Пау ДАрко, ето няколко причини поради които ви е необходим неговия прием:

1.Болести, свързани с имунен дефицит;

2.Неблагоприятна околна среда;

3.Напрегнат ритъм на живот;

4.Прекомерна употреба на алкохол, горещо кафе, чай;

5.Травми и операции;

6.Вегетарианска храна;

В действителност причините за приемане на Пау ДАрко са много и по-нататък ние ще се опитаме по-обемно да ви разкажем за това растение.

Билковата терапия съчетава използването предимно на растения за цялостно лечение на човека. Взима се предвид медицинската история на пациента и психологически фактори, условията на обкръжаващата среда за откриване на дълбоките причини за проява на симптомите. Билките, използвани за лечение на определени състояния, имат за цел не да премахнат симптомите, а да помогнат да се възстанови нормалната работа на органа, за да може той сам да се бори с болестта.

Три главни направления за използването на билки:

I.Пречистване и детоксикация. Сигурно извеждане на отровни вещества от организма.

II.Насочване към здравето и неговото поддържане. Противодействие на физическите прояви на болестите, стимулиране на собствените защитни способности на организма.

III.Укрепване на здравето. Укрепване на здравето посредством повишаване тонуса на органите, осигуряване на храна в кръвта и за тъканите.

 

Запознаване с вида

Семейство: Bignoniaceae (Бигнониацеа)

                               Ипе Роксо (Пурпурно Ипе)

                               Лапахо (Tabebuia avellanedae)

Пау ДАрко, Ипе Роксо, Тахибо, широко известното дърво в Централна и Южна Америка, едно и също дърво има различни имена, в зависимост от страната и региона, където той расте.

В Бразилия семейство Ипе съществува в различни цветови видове и принадлежи към групата дървета, наричани Пероба или Ипе Пероба.

Видовете със слабо оцветена дървесна част, са наричани Пероба, в други райони видове с кафяв или кафяво-зелен цвят се наричат Ипе Табако (наречени така заради тютюневия цвят на дървесината), всъщност една и съща група дърветаПероба, която се отличава само по цвета на дървесината. И двете разновидности на дърветата имат жълти цветове, култивират се и могат да се използват за декоративни нужди.

Пау ДАрко и неговите роднини са най-често срещаните ландшафтни дървета на южноамериканските градове, заради тяхната красота. То също е популярно в промишлеността, защото неговата висококачествена дървесина се явява една от най-плътните и твърди в тропическите гори. Пау ДАрко широко се използва от строителство на къщи до направата на лодки и селскостопански изделия.

Също така, вида дърво, наречено Ипе Роксо поради тъмно-червеното, пурпурно оцветяване на дървесината, наричано още Пау ДАрко(което означава дърво за изготвяне на копия и стрели), е широко разпространено и използвано като декоративно дърво.

Пау ДАрко достига височина 30 метра, а ствола може да достигне от 1,5 до 2 метра в диаметър.

Всичките разновидности са особенно устойчиви на разрушение, повреда от термити и насекоми, често ги сравняват по здравина с Европейския дъб, само че те го надминават със силата си десетки пъти.

Известни са повече от 100 вида дървета Пау ДАрко, но само няколко от тях притежават висококачествен материал, и тези, които го събират трябва да бъдат добре квалифицирани, за да установят разликата.

Лечебната част на дървото се явява кората, а именно нейния вътрешен слой, който се нарича флоам. Цялостното използване на кората, съдържащо и мъртво дърво, значително понижава активността на материала.

На някои места се пише за различие между Пау ДАрко Колорадо (червено Пау ДАрко) и Пау ДАрко Морадо (пурпурно Пау ДАрко), което расте в по-студени климатични области, такива като високопланинските части на Андите и Парагвай. Прецизното изследване на преимуществата на лечебните способности на тези две разновидности Пау ДАрко, определя пурпурното като малко по-добро.

Повечето химически анализи на Пау ДАрко са правени с дървесината, а не на флоама(вътрешния слой на кората), който притежава лечебните свойства. Абсолютно неразбираемо е защо така е станало. Едно от обясненията може да бъде това, че дървесината съдържа достатъчно количество от двете най-важни съставки лапахол и табебуин, което е удовлетворило провежданите изследвания.

Възможно е в момента когато терапевтичната активност на тези съставки бъде щателно изучена, изследователите да обърнат внимание на флоама. Независимо от това, може смело да се каже, че живата кора съдържа същите съставки както и дървесината, плюс още някои, което я прави по-силна и обяснява защо вътрешния слой на кората е много популярен като народно лекарствено средство. Всъщност този, който е изучавал световната литература за приложение на лекарствените растения, знае че именно живата част на кората от растението се използва за лекарство, но не и дървесината.

Причината е ясна: хранителните вещества и представителите на химическите вещества се използват за поддържане живота на дървото и се съдържат в камбиалния слой и във флоама на живата кора. Жизнените процеси на дървото протичат в тесния коридор между външната кора и вътрешната сърцевина. Махнете кората на дървото и вие ще намерите влажни, много тънки слоеве от тъканта. Това се нарича камбиален слой. Неговата задача се явява създаването на нови тъкани на дървото, такива като флоам.

Най-новите и млади клетки на флоама се намират на външната част на камбиума. Доколкото се образуват нови клетки във флоама, по-старите се разрушават и се пресоват в кората. Най-младите и нови клетки от вътрешната част на камбиума се наричат ксилем. По-старите клетки на ксилема се разрушават и се пресоват в сърцевината на дървото.

Активно живеещите тъкани на дървото са представени от тънки слоеве свеж ксилем и фоам по всички страни на камбиума.

Външната част от кората и сърцевината се явяват, всъщност неактивни материали и служат само за да придадат на дървото здравина.

Смесването без никаква сортировка на по-старите и по-малко активни слоеве на кората и дървото с млади и живи тъкани от дървото, води до значително понижаване съдържанието на активните частици и лечебния ефект. Но за голямо съжаление това е обичайната практика на производителите.

Лапахолът е само една от многобройните съставки на растението, известни като нафтахинони(Н-фактори), които се срещат в Пау ДАрко.

Антрахинони, или А-фактори, са друг важен отдел съставки.

Н-факторите не се срещат често, с изключение на тонизиращите билки. В едни и същи части на растението се срещат като Н-, и като А-фактори.

Възможно е синергично действие между Н- и А-факторите, което да обяснява тези изключителни свойства на Пау ДАрко. Като правило, лапахола не се култивира, вътрешния слой на кората се събира от диворастящите дървета през цялата година.

Историческа и традиционна употреба
Ранни научни изследвания

 Пау ДАрко има дълга и добре документирана история за употребата му от аборигените на тропическите гори, които са използвали различни видове Табебуйа, които включват T.heptaphylla, T.impetiginosa, T.rosea, T.serratifolia.

Хилядолетия наред индианците от Бразилия, северна Аржентина, Парагвай, Боливия и други Южноамерикански страни са използвали Пау ДАрко за лечебни цели.

Има сведения, че неговото използване като лечебно средство е било въведено от Инките. Преди испанското нахлуване индианските племена Гуарани и Тупи-Намбо са използвали Пау ДАрко като чай в големи количества.

Във високопланинските области  на Андите, индианците Колавайя, Кючуа, Аймара и други племена са използвали Пау ДАрко за лечение на много болести. Те са използвали това растение както външно, така и вътрешно за лечение на треска, инфекции, простуди, грип, сифилис, рак, заболявания на бронхите и белите дробове, кожни язви и изгаряния, дизентерия, стомашночревни заболявания от всякакъв произход, дистрофни заболявания, като артрит, нарушено кръвообращение.

Други заболявания, отбелязани за излекувани с Пау ДАрко включват в себе си кожна туберкулоза, диабет, болест на Ходжкин, остеомиелит, болест на Паркинсон и псориазис.

Това растение е използвано за облекчаване на болките, отстраняване на бактерии, диуретично и даже като антидот при отрови.

Неговото използване е сходно с използването на ехинацеята в Северна Америка и жен-шен в Азия, като средство укрепващо имунитета, с изключение на това, че те не са вкючени в билките лекуващи рак.

Гуарани, Тупи и други племена са наричали дървото Пау ДАрко Таджи, което означава даващо сила и жизненост или просто Божествено дърво.

Съвременните индианци гуарани предпочитат да използват пурпурното Пау ДАрко, макар че не се отказват и от червеното. Те използват само вътрешния слой на кората.

Използването на Пау ДАрко не се ограничава само с тропическите страни. Югославския учен Войцлав Тодорович, твърди че е намерил факти за използване на растението от Викингите и Руснаците. Той също твърди, че руски химик в края на 19-ти век е създал паста за зъби, която съдържала Пау ДАрко и е била изключително ефективна в предотвратяването на зъбни разрушения.

Изследванията на Пау ДАрко продължават вече много време. Изследователя Е.Патерно през 1884 година е отделил активния компонент лапахол. В 1896 година С.К.Хукер установил химическия строеж на лапахола.

В 1927 година изследователя Л.Е.Физерон е синтезирал лапахола.

Така че би било неправилно да наречем Пау ДАрко съвременно откритие.

До 1983 година лекарите не са знаели за целителното действие на Пау ДАрко. През същата година доктор Жоанин Алмейдо Пинто написал:Пау ДАрко: медицинска употреба: предписва се като антипиретично (понижаващо температурата); кората се използва за лечение на венерически и ревматични болести и особенно ценно е приложението й за лечение на кожни заболявания. Като трябва да се отбележи нейното положително действие при лечение на екзема и херпес.

По същото време друг доктор, Валтер Акорси съобщава, че Пау ДАрко отстранява болки, причинени от рак и повишава произвеждането на червени кръвни телца.

Но научните проучвания на Пау ДАрко по-сериозно са започнали от работата на Теодор Майер от Аржентина, който десетилетия без особен успех се опитва да привлече медицинската общественост към способностите на Пау ДАрко да премахва инфекции и рак.

Данните от неговите лабораторни изследвания предизвикват чувство на възхищение пред успехите, постигнати при използването на растението за лечение на десетки случаи на различни видове рак.

По-голямата част от работите на Майер са били примитивни, съгласно съвременните научни стандарти, много от тях не са имали достатъчно контролно-статистически точки, но независимо от това неговите работи показват неоспорима очевидност относно ефективността на Пау ДАрко. Ерата на Майер залязла с неговата смърт през 1972 година и научния свят, така и пропуснал използването на Пау ДАрко като съвременен медицински препарат.

Макар най-важното нещо, от научна гледна точка, Майер все пак е направил, той е привлякъл вниманието на останалата част от земята към това растение. Той казвал:Това е народно лечебно средство с големи възможности за цялото човечество.

Независимо от Майер, лекар от Бразилия, някъде 1960-те години, след като чул историята за необикновената целителна сила, използвал Пау ДАрко за лечение на своя брат, който се намирал в Бразилската болница Санто Андре в Сан-Пауло, умиращ от рак. Неговия брат оздравял, а доктор Орландо ден Санти започнал да използва растението за лечението на други болни от рак, провеждащи лечение в тази болница.

Към него се присъединили и други лекари. След няколко месеца се появили истории на заболяването със случаи на оздравяване. В типичните случаи болката бързо изчезвала и настъпвала пълна ремисия не по-малко от четири седмици след приема.

През март 1967 година в списанието Ocruzeiro бе публикувана статия за резултатите, които са постигнати от докторите при използване на чай от това растение в Муниципалната болница Санто Андре в Сан Пауло. Статията цитира доктор Валтер Акорси, който заявява:След моите първи експерименти с него(Ипе Паксо), аз разбрах две важни неща, които значително ме обнадеждиха при лечението на рака. Първо, Пау ДАрко отстранява болката, предизвикана от заболяването, и второ, то увеличава количеството еритроцити. Нашата почуда растеше: тази кора лекува всичко! Язви, диабет и ревматизъм тях напълно ги отстранява.

Благодарение работата на лекарите от болницата Санто Андре, Пау ДАрко се превърна в стандартна форма за лечение на някои видове рак и всички видове инфекциозни заболявания във всички медицински заведения в Бразилия. Трябва да отбележим, че след първите съобщения за вълшебните лечебни действия на растението, националното правителство поиска данни от други лекари, участващи в изследванията.

И в 1981 година Алек де Монтморанси прекъсна мълчанието, като публикувал дълъг обзор за провеждащата се клинична работа в Бразилия. Този обзор стимулирал широкомащабен интерес към растението.

В 1968 година доктор Пратс Руиз от Консисторията в Аржентина успешно излекувал три случая на левкемия в своята частна клиника с помоща на Пау ДАрко. Някои от тези резултати били широко публикувани и също допринесли за разширяване на популярността на Пау ДАрко между цивилизованите потребители в южноамериканските страни. Американските лекари, разбира се, предпочитали да се отнасят с високомерно недоверие към очевидните клинични факти от провинциалните области на далечна Южна Америка, предпочитайки изследвания от своите лаборатории.

Стабилните южноамерикански клинични данни бяха недостатъчни, за да предизвикат широко признание на лечението зад пределите на Южна Америка, но те стимулираха изследователския интерес в чужбина.

Фармацевтичните компании регулярно проверяваха Пау ДАрко за присъствието на компоненти, които биха послужили за създаването на нови лекарствени препарати. Както ние след това ще видим, нито един от отделените самостоятелно компоненти от Пау ДАрко, не може да достигне активността на комбинацията от всички заедно, с други думи, активността на цялото растение. Има наблюдения за лекарствена детоксикация. Общите данни, които се проследяват както в ранните, така и в съвременните клинични отчети показват отстраняване на страничните действия на ортодоксалните медикаменти, назначавани заедно с Пау ДАрко. Това няма обяснение, както често се случва, но най-често се отстранява болката, загубата на коса и имунитетните дисфункции.

 

Механизми на лечебното действие

 

Основни химически компоненти:

Хинони (Лапахол)

Биофлавоноиди

Лапехенол

Карнизол

Индоли

Коензим Q

Алкалоиди

Стероидни сапонини

 

Основни действия:

1.Антибиотично

2.Противогъбично

3.Имуномодулиращо

4.Прочистващо

5.Тонизиращо

6.Противораково

 В клиничните изследвания Пау ДАрко показа изразена противовъзпалителна активност. Пау ДАрко ефективно действа благодарение на комбинацията на всички хинони, но лапахола се явява най-активния и най-изучения. Лапахолът, както и другите нафтохинони, действа като дихателна отрова, като влияе на транспортирането на елекртоните. Той подтиска жизнеността на маларийните паразити, подтискайки способността да поглъщат кислород. При микроорганизмите митохондриалното дишане се подтиска на 50% при концентрация на лапахол 110ммол/л. Изглежда, че неговата противотуморна активност се базира на този принцип. Клинично лапахола широко се използва заради своите противомикробни свойства. Той проявява очевидна ефективност при лечение както на системни, така и на локални кандидози. В литературата няма данни за токсичност върху организма на човека, даже и при такова широко използване  в САЩ, Япония, Европа и Южна Америка през последните десет години. Публикуваните данни отбелязват по-малка токсичност при лапахола, отколкото в кафето.

 Механизъм на действие на Пау ДАрко

Противомикробно/противопаразитно действие
Тези действия включват подтискане и разрушаване на грам-положителните и образуващите киселини бактерии(B.subtilis, M.pyogems aureus и т.н), дрожди, гъби, вируси и няколко вида паразити. Отбелязано е и подтискането на две семейства разрушителни и разпространени вируси като Herpes и HIV.

Значително количество болести на човечеството се свързват именно с тези видове вируси. През първите десетилетия на XX век голямо внимание привлече противомаларийното действие на Пау ДАрко. През 1948 година била публикувана статия, където се казва, че Н-факторите, особено лапахола, се явяват най-обещаващите антималарийни средства, известни за времето си.

От наблюденията на доктор Моурей: (цитат):Аз започнах да приемам Пау ДАрко преди три месеца. Веднага почуствах прилив на енергия след половин час вече бях на крака и танцувах, което бе крайно изненадващо, тъй като цялата пролет след исхемичен инсулт проведох в инвалидна количка. След два дни почуствах отслабване на болката и мускулни спазми, което бе просто фантастика. Моите уриноотделящи, храносмилателни и чревни функции значително се подобриха. Нямаше никакво съмнение, че растението подобри моето състояние след инсулта, тъй като когато за седмица прекратих приема, всички стари симптоми отново се възобновиха. Аз започнах отново да приемам Пау ДАрко и те отново изчезнаха. Повторих този сценарий три пъти.

                                             

Лапахол
Хинони от Tabebuia avellandedae

НАФТАХИНОНИ

Лапахол

Менахинон

Деоксилапахол

Алфа-лапахон

Бета-лапахон

Дехидро-алфа-лапахон

АНТРАХИНОНИ

2-метилантрахинон

2-хидроксиметилантрахинон

2-ацетоксиметилантрахинон

антрахинон-2-алдехид

1-хидроксиантрахинон

1-метоксиантрахинон

2-хидрокси-3-метилхинон

Табебулин

 

Противогъбично действие
Много често Пау ДАрко се отбелязва като много добро средство за лечение на кандидоза и инфекции предизвикани от дрожди. Най-активните компоненти на растението се явяват лапахола, Н-факторите и ксилодон. Към средата на 70-те години списъкът на Н-факторите, които подтискат развитието на Candido albicans, достига няколко десетки.

Увеличаването на инфекциите, дължащи се на дрожди, към съвременния етап е свързано с увеличаване използването на антибиотици, кортикостероиди, цитотоксични и имуносупресивни препарати, и за това приемането на Н-фактори, намиращи се в Пау ДАрко имат основополагаща медицинска значимост. Направено е интересно наблюдение, при което гъбична инфекция по ноктите е била излекувана напълно за две седмици, като засегнатия палец е бил потапян в чай от Пау ДАрко.

 

Противовъзпалително действие
Противовъзпалително и заздравяващо действие на екстрактите от Пау ДАрко е било установено при работи, в които екстракти отделени от пупрурното Пау ДАрко са се използвали при лечение на пациенти с цервицити и цервиковагинити, свързани с инфекции (Candida albicans, Trichomonas vaginalis), химически и механични дразнения.

Екстракт от Пау ДАрко бил въвеждан вагинално с помощта на напоени в екстракта памучни тампони, които били сменяни всеки 24 часа. Лечението се оказа високоефективно. А как ли би се усилило, ако тампонния метод се комбинира с приемането на високи дози Пау ДАрко перорално.

Противовъзпалителното действие на Пау ДАрко може също така да се свърже с тенденцията за намаляване на болката, възпалението и други симптоми на артрита. От наблюденията на доктор Моурей: (цитат):Аз започнах да приемам червено Пау ДАрко, след като прочетох, че ежедневния му прием може да бъде ефективен за намаляване болките при артрит, макар че се отнасях към това твърдение доста скептично. Преди приема на Пау ДАрко аз не можех да издържа на твърда повърхност повече от пет минути, заради болката, която направо се впиваще в моя глезен. След като започнах редовен прием на Пау ДАрко, аз вече можех да стоя на крака от два до три часа без всякяква болка, а моя лекуващ доктор каза, че тъканите на глезенната става са започнали да се възстановяват.

 

Противовирусно действие
Пау ДАрко проявява силна активност против вируси.

Диапазона на вируси, унищожавани с помощта на Пау ДАрко се разпростира от тези, които предизвикват обикновена простуда, до тези които са причинители на СПИН заболяванията. Доказано е активно подтискане, унищожаване или спиране развитието на крайно опасни вируси, като вируса херпес I и II тип, пепиовируси, вирус на везикулярен стоматит, миелобластозни вируси, левкемични вируси, саркомовируси.

Много други вируси също се подтискат от Н- и А- факторите на Пау ДАрко.

Един от Н-факторите, който се нарича бета-Пау ДАрко и подтиска работата на вирусните ферменти, отговарящи за синтеза на ДНК и РНК. Той също така се явява инхибитор на ензима реверстранскриптаза, отговарящ за връзката РНК/ДНК.

След като работата на тези ферменти е подтисната, вируса не може да осъществява възпроизводствена активност в клетката, и по този начин да се възпроизвежда и заразява други клетки.

Такова подтискане работата на ензимите се явява отличителна характеристика на веществата, подтискащи активността на вирусите на СПИН и Епщайн-Бара. Фермента, това е ключовия момент в активността на ретровирусите. Тези вируси са известни също под името рибодиоксивируси или онковируси, предизвикващи развитие на тежки случаи на рак в експеримента.

Бета-лапахона, отделен от Пау ДАрко чрез проста обработка със сулфурна киселина, е показал че той притежава необичайно мощно въздействие на инхибирането на реверстранскриптазата.

 

Противопаразитно действие
Компонентите на Пау ДАрко интензивно са били изучавани за техните способности да въздействат на два достатъчно неприятни паразита. Shistosoma manconi и cruzi trypanosoma, разпространени широко в тропическите страни. Пау ДАрко е ефективен и при двете. След оралния прием на лапахола се отделя на повърхността на кожата чрез мастните жлези, действа като бариера по пътя за проникване на микроорганизмите на вътре, деактивирайки ги веднага след тяхното попадане върху кожата. И в същото време той създава същата бариера на слизестата обвивка на стомашно-чревния тракт, предотвратявайки проникването на паразити. Механизма на действие не е изучен напълно и докрай, но има данни за нарушаване на клетъчното дишане, стимулация на клетъчното дишане, стимулация на липидното преокисляване и инхибиране на биосинтеза ДНК/РНК при паразитите.

 

Рак
Пау ДАрко интензивно е било изучавано за потенциална антиракова активност. Даже националния институт по рака, бил привлечен в процеса на изследване, но с присъщия им маниер, той изоставил работата преди достигането на успешни резултати. Те се спрели на изучаването на лапахола, само един от компонентите на Пау ДАрко, и щом установили че страничните действия на това вещество превишават неговото потенциално лечебно въздействие, те изоставиха този проект. Практикуващия специалист, виждайки този резултат, естествено започва скептично да се отнася към използването на отделените от растението компоненти. В подкрепа на този скептицизъм, в изследванията се вижда, че цялостното, а не разделеното на компоненти Пау ДАрко оказва клинично противораково действие, без никакви странични ефекти.

Изследването върху животни в САЩ е направило гигантски скок напред, когато е било установено въздействието на лапахола при тежки тумори (карциносарком на Уолкер 256 и тежкия карцином на Ерлих) и асцитните клетки на тумора на Ерлих. След това тези изследвания направиха гигантски скок назад, когато била установена клиничната токсичност на лапахола, което послужило за фактическия край на тези изследвания.

Има един интересен детайл в изследванията, когато се установява, че лапахола проявява много по-голяма активност при перорален прием, отколкото при мускулно въвеждане. Тези резултати се намират в разрез с приложението на ортодоксалните лекарства, които проявяват по-голяма активност при инжекционно приложение.


Има ли в това нещо необичайно?
Може ли това да послужи като насока, че естественото (през устата) приемане е по- подходящо за натуралните препарати. Това може би е указание, че метаболизма на природните вещества започва в устата, продължава в стомаха и завършва в червата преди да премине в кръвта така както преминават хранителните вещества. Прякото въвеждане в кръвта оставя незадействани множество метаболични процеси. Използвайки дървесината на растението някои изследователи изучавали действието на лапахола, алфа и бета-лапахона и ксилоидона върху експериментален рак (саркома yoshida и карцинома на Уолкер 256). Отбелязано е забавяне в развитието с 84% в случаите със саркомата yoshida. И никакви токсични действия!

В едно от клиничните изследвания, южноамериканските учени са давали лапахол на пациенти с различни форми на рак, включително аденокарцином на черния дроб, млечната жлеза, простата и сквамозен карцином на небето и шийката на матката.

В резултат от перорален прием се получава затихване симптомите на заболяванията при всички случаи и значително намаляване на болката.

Продължителността на лечението варира от 30 до 720 дни, но усреднено около два месеца. Например, при един от пациентите с рак на черния дроб, след осемдневно лечение значително е намаляла жълтевината и се появили други признаци за подобряване на състоянието.

Някои изследователи смятат, че приемайки директно флоам от натуралното Пау ДАрко, може да бъдат постигнати същите резултати, а някои подчертават, че се постигат още по-добри резултати при използването на натурален флоам.

Цитат:При проба от лапаротомия беше установено, че имам ракови поражения на яйчниците, стомаха, тънките черва и черния дроб. Казаха ми, че ще преживея още четири до шест месеца. Аз реших да се настроя за борба. Минах през химиотерапия, ежедневно приемах по четири капсули Пау ДАрко, унция сок от алое и различни витамини. След 11 месеца лекарите не можаха да повярват на това, което установиха. Рака го нямаше!

Аз продължавам профилактично да се изследвам и съм убедена във вълшебното излекуване.

Относно гаденето: в изследванията, посочени по-горе, някои пациенти прекратяваха експеримента заради гаденето, това е обичайно явление при много, макар и не при всички, които са започнали да изпитват изчистващото действие на Пау ДАрко (и други лечебни билки).

Под въздействие на растението токсините (или токсичните лекарства) и шлаките  се отделят от клетките или околоклетъчното пространство, натрупват се в кръвта, линфата, линфните възли, кожата, черния дроб и бъбреците, за да бъдат изхвърлени от тялото.

Връщайки се обратно, те могат понякога да предизвикат неприятни усещания, като повдигане: понякога  организма може да се опитва да се избави от токсичните вещества чрез повръщането им. Не трябва да се притеснявате. Тези явления ще изчезнат, щом като токсините започнат свободно да се отделят от тялото. Това е добър знак, че растението работи!

Запомнете, че тялото има само три основни процеса за освобождаване от шлаките:

- чревно изпразване;

- потене;

- уриниране;

Приемането на Пау ДАрко може така да претовари процеса, че да възникнат неприятни усещания.

Цитат:Моята жена умираше от рак. Тя има злокачествен тумор на виска. Болката беше толкова интензивна, че лекарите искаха да я преместят в болница за провеждане на седативна терапия, докато умре. Ние решихме да не се предаваме. Вече в продължение на три седмици тя приема Пау ДАрко. Тумора започна да изглежда много по-добре; започна да изсъхва и вече не изглежда така заплашително. Болката значително е намаляла и моята жена може да става и да се разхожда около къщата. Нашия смъртен недъг е повален! Сега ние имаме надежда!

 

Клетъчни механизми
За своето жизнено обезпечение всяка клетка на нашето тяло изисква кислород и глюкоза, като носители на енергия. Кислород и глюкоза са необходимите компоненти в комплексния метаболитен процес, който протича в особени клетъчни структури, наричани митохондрии. Този процес изисква определено количество ферменти и коферменти. Кислорода и глюкозата се превръщат въглероден двуокис и вода, които се връщат в кръвта. Въглеродния двуокис се отделя от белите дробове ( заради това този метаболитен процес се нарича дишане); излишната вода се отделя чрез кожата и бъбреците.

По време на тези процеси на превръщане се отделят свободни електрони, които незабавно се оползотворяват в процеса на производство на АТФ (аденозинтрифосфат), енергийния запас на клетките АТФ се явява молекула, необходима на всяка клетка за производство и натрупване на енергия. Тези два пътя, единият разграждане на глюкозата, и дригия синтез на АТФ, са тясно свързани помежду си. Ако тази връзка се прекъсне, то клетката не може повече да получава енергия и умира. Този отравящ процес е получил названието разделяне на окислителното фосфониране; много от тях се отнасят към Н-факторите, намиращи се в Пау ДАрко.

Действително било установено, че Пау ДАрко работи като болшинството други бензохинони, тоест то разделя процеса на митохондриалното окислително фосфониране на раковите клетки, без да засяга здравите клетки. Селективното унищожаване (цитотоксичност) на тумурните клетки, ето кое прави такъв привлекателен избора на Пау ДАрко като средство за лечение на рак.

Учените винаги се опитват да установят, на кои моменти от клетъчното дишане въздействат химичните вещества. Компонентите на Пау ДАрко очевидно действат на няколко етапа от дихателната верига, инхибирайки ту фермента, ту кофермента, необходими за правилното построяване на цялата верига.

В частност Пау ДАрко инхибира правилно функциониране на АТФ-а, фермента, който катализира последната стъпка в синтеза на АТФ.

Така също е показано, че лапахола инхибира друго вещество, необходимо за клетъчното възпроизвеждане: уридин трифосфат. Тази молекула се явява основен източник на вещества (наричани пиримидин нуклеотиди), необходими на клетките за изграждане на ДНК и РНК и болшинството други важни белтъци на организма.

Пау ДАрко може съществено да блокира синтеза на пирамидините в ракови клетки (по пътя на инхибиране на фермента дехидрофотат дехидрогеназа). В резултат раковата клетка умира.

Има също очевидни данни, че лапахола в раковите клетки директно се присъединява към нуклеиновите киселини във веригата на ДНК. При такова съединение репликацията на ДНК няма да бъде възможна, което също води до гибелта на раковата клетка.

И в заклюение, било е установено, че бета-лапахон, един от компонентите на Пау ДАрко, отслабва раковата клетка до пълното й физическо разрушение, стимулирайки процеса, известен като мастно окисление, който предизвиква отделяне на токсични молекули.

 

Токсичност
Така както няма никакви съмнения, че Пау ДАрко проявява изразена токсичност по отношение на раковите клетки, вирусите, бактериите, гъбите, паразитите и други видове микроорганизми, растението няма никакви признаци за токсичност по отношение на здравите клетки на организма на човека. Основните обелязани странични действия, свързани обикновено с изомерните компоненти на Пау ДАрко се ограничават с гадене, антикоагулиращи действия и при приемане в много големи дози диария. Както беше отбелязано, гаденето може да се приема като признак за натурално изчистване.

FDA през 1981 година въведе Пау ДАрко в списъка на растенията, които не са опасни за здравето.

Вероятно, най-значителното изучаване на токсичността на растението са били публикувани от изследователите на компанията Chase pfizez @ Co през 1970 година.

Съсредоточено изучавайки лапахола, тези изследователи установили, че признаците на токсичност установени при животните били напълно обратими и в течение на наблюдението самостоятелно изчезвали. Най-изразените самоизчезващи странични действия били антивитамин към действието, анемия и значително увеличаване на метаболитните и белтъчни токсини в кръвта. Проявяването на тези признаци показва, че Пау ДАрко оказва бързо и недетоксикиращо действие върху клетките на тялото. Щом като клетките се изчистят токсичните проявления изчезват. Това действие е доста разпространено сред растителните тоници.

 

Колко и кога
Пау ДАрко може да се използва като профилактично средство през сезона на простуди и грип или във всяка ситуация, когато е голяма вероятността от инфекциозни заболявания.

Опита показва, че Пау ДАрко е най-добре да се приема като чай, една или две чашки на ден, сутрин и вечер, или при специално приготвяне, от 100 до 200мг в капсулна форма, приемана сутрин и вечер.

С такъв прием се обеспечава здравето на имунната система, провежда се профилактика за простуда и грип, червата се поддържат в добро състояние и могат да се проявят други важни лечебни действия, включително положително действие при артрит, болки, локализирани или разпространени инфекции.

По време на остра активна инфекция Пау ДАрко може да се приема няколко пъти на ден. Определянето на оптималното количество на прием може да бъде индивидуален за всеки човек.

 

Съвременна изследователска работа
В същото време когато научното изучаване на Пау ДАрко продължава вече десетилетия, множество работи неубедителни от гледна точка на науката, макар някои от тях да са направени на високо ниво и имат резултати в отделянето на отделни медицински активни компоненти и изучаване на техните лечебни възможности. Съществуващия съвременен интерес към проблема със СПИН, стимулира нов интерес към Пау ДАрко, изхождайки от това, че растението проявява изразена противовирусна активност.

Основния проблем в американското изучаване свойствата на растението се явява тясното виждане при провеждане на тези работи.без всякакво разбиране за най-важните источници на ефективност на растението, изследванията обикновено отделят от растението това, което считат че трябва да бъде активна компонента и провеждат с този материал стандартни изследвания. Резултата от тези работи понякога е положителен , понякога е отрицателен, понякога е очевиден, понякога не съвсем винаги е неопределен.

Никого не учудва, че изследванията, проведени от Националния институт за рак, не са успокояващи. Но никого не учудва, че именно в този институт са били отхвърлени силно положителни резултати достигнати с много неамерикански изследователи, които са използвали други методи. Тенденцията на американската общественост е да признава само собствените изследвания. По-надолу са дадени резултатите от действието на Пау ДАрко и/или неговите отделни съставки, които са били установени от съвременните изследователи.

 

Медицински свойства
Адаптогенно

Анаболично

Проникващо

Антибиотично

Антикахексично

Противоинфекциозно

Противотуморно

Антиоксидантно

Противовъзпалително

Антисептично

Бактериостатично

Цитофилактично

Противосъсирващо

Слабително

Диуретично

Фунгицидно

Имуномодулиращо

Имуностимулиращо

Антимикробно

Профилактично

Стимулиращо кръвообращението

Секретолитично

Тонизиращо

Съдоразширяващо

Съдотонизиращо

Антивирусно

 

Физиологично действие и медицинско приложение.

Отстранява всякакви нарушения на течностите в тъканите, кръвоносните съдове, заболявания на лигавиците в целия организъм, възникващи при имунодефицитни и имуносупресивни заболявания и отстранява всички форми на дистрофия (състояние на недостатъчно хранене и общо изтощение) в кръвоносните съдове тъканите и лигавиците. Което спомага да се предотврати възникването на имунодефицитни или имуносупресивни състояния.

Стимулира, укрепва и тонизира имунната система, когато е в спад, по този начин подсигурява по-голяма съпротива при възникването на някакви инфекциозни заболявания. Оказва имуномодулираща и  имуностимулираща способност за подсигуряване на продължителен имунен потенциал и общ неспецифичен имунитет (имунната активност на клетките) и повишава имунната защита (активизирайки природните защитни механизми на тялото), особенно във връзка с възстановяването на повредените съдове, тъкани и лигавици в целия организъм.

Оказва профилактично действие при хора носители на СПИН и проявява необходимото действие при отстраняване на токсичните вещества, образуващи се по време на лечение на различни автоимунни заболявания.

Активно подсигурява значителна активност при лечение на СПИН, при отстраняването на вируса Епщайн-Бара и други вирусни инфекции по пътя на инхибирането на определени ключови вирусни ферменти. Такива като ДНК и РНК-полимераза и ретровируси реверс транскриптаза, благодарение на присъствието на бета-лапахона в Пау ДАрко.

Показва антибиотична и фунгицидна способност поради присъствието на алфа-лапахон, бета-лапахон и хинона ксилондон в растението.

Показва цитофилактическо действие и цитотоксическо действие за обеспечаване на силни клетъчни защитни механизми против много физически и химически агенти и инфекциозни заболявания, включително различни инфекции на мозъка, кожата и червата.

Показва бактериостатично, микробоцидно и вирусоцидно действие за укрепване и повишаване съпротивата на съдовете към инвазивните и повреждащи бактерии и микроби, в същото време подтиска по-нататъшното развитие на възпалителните и инфекциозни заболявания, свързани с наличието на различни автоимунни нарушения.

Показва мощно микробоцидно и фунгицидно действие против Candida albicans и Trieophyton mentadrophytes, благодарение на присъствието на нафтахинони, антрахинони, лапахенол, флвоноида кварцетин и О- и Р-хидроксибензойна киселина.

Показва значително микробоцидно действие против грам-положителните и киселинообразуващи бактерии и гъби, по пътя на нарушаване на окислителното фосфориране (поради присъствието на лапахола).

Подтиска развитието на причинителите на туберкулоза, дизентерия и тиф (поради присъствието на хинона ксилодон), както и някои видове гъби (включително Candida albicans, C.kzuzei и C.neoformans).

Показва цитофилактично и цитотоксично действие против някои препарати (поради наличието на флавоноида кварцетин) и нарушава производството на енергия и ферментни реакции на различни микроорганизми (поради присъствието на нафтахинона лапахол).

Демонстрира значително вирусоицидно действие против някои вируси, благодарение присъствието на определени нафтахинони, ткива като лапахол (или лапахова киселина или текомин), бета-лапахон и хидроксинафтахинон.

Показва значително противовъзпалително действие за подтискане на образуването на определени възпалителни вещества (такива като хистамин, левкотриени, простагландин, сиви белтъци и тролебоксани) и в същото време намалявайки всяка болка, свързана с възпаление и възпалително увреждане на съдовете и тъканите.

Демонстрира противовъзпалително действие (при ниска токсичност) при широк кръг възпалителни заболявания, такива като цервицит и цервиковагинит.

Показва значително антисептично действие, разрушавайки определени ферменти, което предотвратява загнояването и септицемията, сгъстявайки белтъците във всяка възпалителна тъкан, създавайки антисептична и защитна бариера за лигавиците в целия организъм (под която протича регенерация на новите тъкани).

Действа като ефективен антисептик, предотвратявайки всяко септично състояние, свързано с разрушаване на тъканите и изливи и намалява работата, и ако е необходимо възстановява поврежданията във всички жлезисти системи (особенно черния дроб и лимфните възли).

Оказва значително противотуморно действие при различни ракови заболявания, включително болестта на Ходжкин, левкемия, аденокарциноми на задстомашната жлеза, рак на хранопровода, мозъка, червата, белите дробове, простатата и езика. Огромно количество фундаментални изследвания на Пау ДАрко, както в САЩ,така и в други страни директно са засягали проблема на онкологията.

Напълно очевидно е, че този въпрос е с най-голяма значимост. Всяка тенденция на Пау ДАрко за забавяне развитието на рака трябва да бъде доведена до хората, страдащи от онкологични заболявания. Отсъствието на странични действия прави Пау ДАрко метод, който е съвместим със стандартните форми на лечение. Ползващите го нищо няма да загубят, но могат много да спечелят, като решават да използват Пау ДАрко. При това, всяка избрана методика за лечение на раково заболяване трябва да се провежда под наблюдението на опитен специалист.

Било е установено, че някои съставки или група съставки, могат да подтискат образуването на тумор и да намали туморната активност, както в експериментите върху животни, така и в клиничните изследвания. В добавка, следващото кратко предложение дава представа, че да не признаваш значението на това растение това е да се обърнеш с гръб към непресъхващия източник на здраве.

А именно; доказано е, че развитието на левкемия е обратимо при използване в лечението на Пау ДАрко и неговите съставки. Някои изследвания дават увереност, че Пау ДАрко се явява един от най-значимите противотуморни средства на земята.

Цитат:Аз имах голям тумор в мозъка. Традиционната медицина даваше само малки резултати. След това аз започнах да приемам чай Пау ДАрко. След няколко седмици изследването на магнитно-ядрения резонанс показа, че тумора почти напълно  е изчезнал. Докторите не можаха да повярват на това, тъй като считаха моя случай за абсолютно неизлечим.

Частично, активността на Пау ДАрко може да се обясни със стимулиране производството на червени кръвни телца в костния мозък. Увеличението на количеството еритроцити ще подобрява оксигенериращата способност на кръвта, което от своя страна има голямо значение за здравето на клетките на целия организъм.

Показва анаболната активност, ускорявайки синтеза на ДНК и РНК (което се отразява на производството на антитела), увеличава синтеза на липиди и белтъци в костния мозък и съдържанието на ДНК и РНК в жлезите и лимфните възли (в същото време, повишавайки теглото на тялото) и увеличаване ресинтеза на гликоген и енергоемките фосфатни компоненти.

Показва мощно (регулиращо и укрепващо) действие за увеличаване общата съпротивляемост на организма, намалявайки негативните влияния на стресовите състояния (независимо от това, каква е тяхната природа, физическа, химическа или биологическа), особенно на имунната и двата вида нервна система, централна (цереброспинални центрове) и периферна.

Действа като секретолитичен стимулатор, повишавайки стомашната, панкреасната и чревната секреторна и моторна дейност, а също и подобрява периферната циркулация (благодарение на своето антиоксидантно действие).

Показва значителна антиоксидантна активност (значително увеличаване транспорта на кислород в кръвоносните пътища), в същото време повишава доставката на кислорода непосредствено в клетките и тъканите на целия организъм. Стимулира циркулацията, повишава кръвния поток в артериите и вените, увеличавайки транспорта на нутриентите, тяхното поглъщане и утилизация, като по този начин ускорява заздравяването на повредените слизести обвивки и тъкани.

Активизира процесите на детоксикация и отделяне, изчиствайки кръвоносните пътища и тъканите, увеличава отделянето на урина, и повишава процесите на вътрешно изчистване.

Ускорява възстановяването на всяка нарушена функция в тялото, повишавайки възстановителните метаболитни процеси, както при остри, така и при хронични заболявания.

Показва възстановителни и стабилизиращи способности по отношение на функционалните разстройства и нормализира тонуса на съдовете в целия организъм.

Показва възстановително действие, по пътя на стимулиране на растящите анаболитни процеси, подсигурявайки по този начин възстановяването на дистрофно изменените клетки и тъкани (по пътя на отстраняване на разрушените, катаболитни вещества).

Показва тонизиращо действие, повишавайки енергийното ниво на организма като цяло, без отрицателно влияние на някой орган или система).

Противопоказания за приемането няма!

Възможен е синергизъм между препарата таскол и растението Пау ДАрко.

В лабораторни изследвания върху животни провеждани от доктора по медицина Чанг Джи Ли (Chiang J. Lee) било установено, че раковите клетки на яйчника са били напълно разрушени при съвместно приемане на веществото бета-лапахон и препарата таскол, или ако бета-лапахон се приема през следващите 24 часа след приема на таскола. В последвалите лабораторни изследвания с човешки ракови клетки, те също така били напълно унищожени при съвместното прилагане на тези два препарата.

 

Защо не можем без чая и капсулите Пау ДАрко
Удивителното растение Пау ДАрко

Изследователите са отделили най-активните имуномодулатори от кората, включително и вериатриковата киселина и различните растителни пигменти, наричани хинони. Най-голямото количество на две от тях увеличава количеството на Т-клетки с 40%.

Терапевтичните свойства на Пау ДАрко се усилват, когато неговия прием се комбинира с мате, което съдържа голямо количество желязо, което способства за окисляването на кръвта. Съвместното приемане на тези две растения се явява традиционна практика.

Сяросъдържащите компоненти, намиращи се в някои компоненти, особено в матето, при смесване с Пау ДАрко могат да подсигурят катализната основа за превръщане на лапахола в бета-лапахон, като по този начин усилва действието на Пау ДАрко. По този повод е интересно да се отбележи, че народните целители учат, че матето подсилва действието на Пау ДАрко и се явява също така основа за неговото приемане. Някои изследвания показват, че лапахола има способността да намалява съдържанието на витамин К.

Други компоненти обратно, повишават неговото съдържание, по този начин, цялостното растение уравновесява тези две противоположни действия.

Крайно препоръчителна е употребата на Пау ДАрко заедно с мате, както ни учи народната мъдрост. Този съвет се основава на вековния опит на аборигените от Южна Америка, отчитайки че матето притежава способността да усилва лечебното действие.

 

Как може едно растение да прави толкова много?
Растението се явява мощен тоник, подобряващо кръвотворната дейност, повишава нивото на хемоглобин и количеството еритроцити. То укрепва естествената защита на организма и придава по-голяма жизнена устойчивост. То подмладява тялото, създавайки нови жизнени елементи и нови нормални клетки. То също така увеличава съпротивляемостта на организма и регулира всички функции на организма. То влияе положително на нервната система, особено на автономната, и се явява детоксикатор от висок порядък.

То може да се използва както като профилактично, така и като лечебно средство при много соматични заболявания.

Пау ДАрко дава на човека енергия, необходима за самовъзстановяване и защита от болести.

Пау ДАрко притежава обезболяващо, седативно, диуретично, хипотонично свойства и се бори с множество бактериални и вирусни инфекции. То съдържа голямо количество добре усвоявано желязо и по този начин отстранява анемията при много хора.

То също така способства за доброто поглъщане на нутриентите и отделянето на шлаките, което е жизнено необходимо за лечението на всяка болест.

Тази кора могат да приемат както деца, така и възрастни. То може да се използва в големи дози без някакво безпокойство и може да се съчетава с всяко лекарство.

Доктор Майер, който има голям опит в лечението с това лекарство, твърди, че във всички случай понижаването на болката започва няколко дни след началото на употребата.

Ето списък на заболявания и успешното медицинско използване на Пау ДАрко в Бразилия и най-яесто в Америка:

Анемия

Усилване кръвотворната дейност

Колити

Екземи

Гастрити

Инфекции

Вълчанка

Нефрити

Отстраняване на болки

Ревматизъм

Язви

СПИН

Артрити

Атеросклерози

Бронхити

Цистити

Кръвотечения

Възпаления на половите органи

Чернодробни заболявания

Остеомиелит

Болест на Паркинсон

Астма

Всички видове рак

Диабет

Птоз(паралич)на века

Левкемия

Детоксикация

Псориазис

Пиорея

Гъбични инфекции

Простатит

Лимфопения

Синузит

Херпес

Болест на Ходжкин

Разсеяна склероза

Инфекции на лигавиците

Лейкорея

Кръгли глисти

Варикозна болест

Аневризма

Кандидози

Заболявания на кожата

Рани

Фистули

Полипи

Венерически заболявания

 

През 1982 година един мъж от щата Илиноис боледувал от това, което докторите наричат смесен рак (болест на Ходжкин и лимфопения).

Всичко било против него. Биопсията показвала гибел на кръвотворните клетки. Болките го измъчвали около девет месеца, докато не станали просто непоносими. След това през юни 1982 година, той постъпил в Болницата на Ветераните, където бил изследван. Докторите също казали, че той има празнини в тазовите кости и ребрата. Те го поставили на проходник, тъй като се страхували да не си счупи тазовите кости. Той бе подложен на терапия с кобалт и изписан в къщи, и започнал прием на витамини, минерали, билки, храносмилателни ферменти и свежа растителна храна без месо. През октомври 1982 година той удвоил дозировката на Пау ДАрко.

През февруари 1983 година той бил изследван от докторите и било установено, че кръвотворната дейност била възстановена, а раковите изменения в ребрата и тазовите кости напълно са изчезнали.

През 1983 година в Сан-Франциско, на един мъж, след щателни изследвания бил установен бързо прогресиращ рак от типа, от който умря Стив Макквин. Казали му, че лечение, което да може да му помогне няма и му остава да живее не повече от 6 месеца.

И така той решил да се подложи на лечение чрез хранене. Той се хранил по специална диета и приемал ежедневно Пау ДАрко заедно с други треви през целия ден. Както и при много други случаи, след няколко месеца рак нямало.

Има случаи, където специалистите са установили ремисия и подобрение в състоянието на имунната система при болни от СПИН, когато са използвали Пау ДАрко в комбинация с други растения.

Ето например, болен от СПИН постепенно умирал и прогнозата на лекарите за живота му била около 3 седмици, бил изписан от болницата. Приятели го запознали със специалист по храненето и лечение с билки.

Той започнал да приема Пау ДАрко заедно с други укрепващи и изчистващи билки. Той използвал свежа растителна храна Още щом като организма започнал да се изчиства от токсините, започнали изчистващи реакции, започвайки с червата и завършвайки с кожата. Лекарите като видели това поставили диагноза рак на кожата. Той продължил своята растителна програма и добавил сок от моркови. Както и при много други случаи, след като минали много седмици у него започнали да се възстановяват силата, жизнеспособност, здраве. Сега той е един от многото, които е изпитал възстановителните сили на Пау ДАрко.

Този пример е от щата Орегон. Мъж страдащ от захарен диабет и бъбречна недостатъчност 3 пъти бил в състояние на клинична смърт. След двуседмичен прием на Пау ДАрко неговите биохимични показатели се нормализирали. Докторите не могли да повярват в случилото се, тъй като смятали, че му остава живот една седмица.

Друга жена от щата Орегон, твърди, че злокачествения тумор на пикочния мехур е изчезнал след като е приемала това растение. Тя казала, че това е потвърдено от лекуващия и доктор от Болница Кайзер.

Друг мъж отдава излекуването на раковия тумор на лицето си и в същото време забелязял облекчение в протичането на артрита при прием на Пау ДАрко.

В щата Илинойс един мъж имал заболяване на венеца, нареено пиорея, което му причинявало силни болки. Периодично се правело абсцедиране на процеса и лекуващия стоматолог отварял абсцеса, дренирал го и назначавал антибоитици. Периодично му падали зъбите, а някои се наложило да извадят. Този човек през ноември 1981 година започнал да приема Пау ДАрко и след 24 часа получил удивителни резултати. Болката намаляла, изчезнало възпалението и гнойните торбички напълно се изчистили. Той се убедил в ползата на Пау ДАрко и без всякакво съмнение, получил възможността да запази зъбите си.

В град Сант Лейк Сити щат Юта мъж, който имал злокачествен тумор на окото, започнал да приема Пау ДАрко. В началото той забелязал изчезване на болките. След това тумора започнал да намалява и изчезнал.

Целителните сили на Пау ДАрко донесли облекчение на хората, които имат такива неописуеми страдания, че няма съмнение, защо в Бразилия това растение го наричат Божествено дърво.

В заключение искам да кажа няколко думи за използваната информация. Голяма част от информацията е почерпена от работата на доктор Моурей.

Доктор Моурей е директор на Маунтенвесткия институт за растенията в град Солт Лейк Сити, щата Юта. Той преди всичко е извастен за своите усилия да донесе научни знания за лекарствените растения до американския народ.

Той е публикувал книгите Научното значение на растителната медицина и Треви с гарантирано действие: следващия етап на растителната медицина, които са станали еталон в своята област.

Сражавайки се с болестта, помнете, че вярата в успеха и достойно поведение действително подобряват резултатите от лечението, предизвикват неволно уважение и допълнителна грижа.

И обратното, раздразнението, хленченето, оплакването и упреците, всички прояви на слабост на духа, утежняват протичането на болестта и предизвикват отново неволно ответно расдразнение в приятелите и роднините.

Разбира се трябва да се стремим да направим всичко възможно, за да избегнем заболяванията, в това число и онкологичните и много човек може да направи сам. Голяма помощ в това могат да окажат правилно подбраните по състав и дозировка препарати от природната медицина. В зависимодт от фазата на болестта и етапа от лечението, тактиката за използване на природни средства има своите особенности.

Вече е доказано, че определени природни вещества притежават противотуморни, а особенно противоматастазни и противорецидивни свойства и са способни да намалят вероятността за възвръщане на болестта, повишавайки шансовете за пълно оздравяване.

Разбирасе, желателно е при възможност да се получат индивидуални предписания за болния от лекар-рехабилитатор, владеещ методите на природната терапия, но такива специалисти все още не са много.

Природните средства при умело използване могат да помогнат по-леко да се понесе лечението и да повишат вероятността от пълно оздравяване.

Никога не се предавайте и ще бъдете непобедими!

Ако съм успяла дори само на един човек да покажа пътя към здравето аз съм щастлива. Ако дори само един човек съм успяла да преведа по този път на здравето аз съм двойно по-щастлива. Ако аз съм успяла дори само на един човек да покажа пътя към здравето и той е тръгнал по него и е повел след себе си и други, то моето щастие е безгранично!

Заповядайте,

Бъдете здрави!

Бугаева Е.В.

назад